Dupa ce s-au vaitat la toata presa ca BNR, prin masurile mai mult sau mai putin ortodoxe de politica monetara ii impiedica sa faca profit, acum au dat-o pe tanguieli.

Petru Rares, consilierul NBG, cea care a pierdut cursa pentru preluarea CEC desi a ramas singura in finala, i-a spus presedintelui Traian Basescu ca BNR a aruncat pisica in curtea bancherilor. Remarca s-a facut auzita la un eveniment gazduit de banca centrala, prilejuit de lansarea cartii "Dublul", al carei autor este Virgiliu Stoenescu. Seful statului nu i-a ramas dator, amintindu-i celui care a condus multa vreme Banca Romaneasca faptul ca BNR nu a facut decat sa raspunda solicitarilor Asociatiei Romane a Bancilor.

O lansare de carte, fie ea si intr-un cardu sobru ca al bancii centrale, la care a participat si presedintele Traian Basescu, nu se putea lasa fara comentarii si replici savuroase.

Chiar daca motivul intrunirii de miercuri seara a fost prezentarea volumului "Dublul", al carui autor este Virgiliu Stoenescu, membru in Consiliul de Adminitratie al BNR, fara indoiala ca oficialii nu puteau scapa de intrebari care vizeaza cele mai recente masuri de politica monetara. Ele au fost comentate de bancherii prezenti la eveniment dar si de catre omul care raspunde la orice intrebare, fara a sta pe ganduri, si l-am numit aici pe Traian Basescu.

Astfel, bancherii considera ca noua directie de politica monetara adoptata de banca centrala (pornind de la principiile internationale si cele uzitate in Uniunea Europeana), nu fac altceva decat sa transfere raspunderea in privinta gestionarii imprumuturilor pe umerii institutiilor de credit. Fapt adevarat, dar si cerut cu insistenta de-a lungul vremii de cei care acum fac corul celor ce se vaita. Dupa cum la fel de adevarat este si faptul ca, e normal ca cei ce se infrupta din profit (daca sunt in stare sa-l obtina!) trebuie sa suporte si pierderile. Acesta a fost si rezumatul schimbului de replici dintre seful statului: "Sa nu deveniti voi bancheri mai restrictivi decat ei (BNR - n.r.) (...) Cand era pisica la BNR, tipati ca sunt prea multe restrictii!", si consilierul National Bank of Greece in Romania (marea perdanta a pachetului majoritar de la CEC), Petru Rares, prin eliminarea restrictiilor, BNR a aruncat pisica in curtea bancilor comerciale".

BNR a decis sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei si a modificat modul de calcul a limitelor de indatorare pentru populatie, urmand ca fiecare banca sa stabileasca norme interne de expunere.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.