Principala provocare la care trebuie sa raspunda oamenii de afaceri odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana vine din partea concurentei externe

Cel putin zece amenintari planeaza asupra mediului de afaceri, dupa integrare. Oamenii de afaceri, reprezentantii patronatelor si analistii economici au explicat, pentru Adevarul, care sunt cele mai importante pericole cu care se confrunta comunitatea intreprinzatorilor romani, in primul an dupa aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana. Dragos Cabat, vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiari din Romania (CFA Romania), considera ca prima si cea mai importanta amenintare ar fi adancirea dezechilibrului balantei comerciale. Pentru ca "in cazul in care se va materializa acest dezechilibru extern, vor porni si alte amenintari: reducerea investitiilor straine, deprecierea monedei nationale".

Nu in ultimul rand, o alta amenintare foarte probabil sa se materializeze tine de migratia fortei de munca. "Daca pana acum a fost benefica pentru tara, deoarece a redus numarul somerilor si cheltuielile cu somajul, in plus, acesti oameni mai si trimiteau bani in tara. De acum insa se vor vedea si efectele negative. Asta pentru ca migratia pune presiune pe cresterea salariilor din cauza lipsei de personal specializat.

Totodata, in cazul in care numarul celor plecati si care nu mai vor sa se intoarca in tara va creste, atunci nici banii trimisi nu vor mai fi atat de multi", conchide analistul. Decalajul dintre importuri si exporturi este vazut ca principala amenintare si de catre presedintele Consiliului National al IMM-urilor. "Faptul ca nu mai sunt bariere comerciale va conduce la o hiperconcurenta a produselor europene si va afecta atat micii comercianti, cat si producatorii". O alta amenintare este instabilitatea mediului de afaceri.

"Legile ar trebui sa nu se mai modifice. Iar birocratia inca mai impune foarte multe documente de completat. De aceea, noi cerem extinderea relatiei de colaborare on-line dintre administratiile locale, institutiile centrale si persoanele juridice", spune liderul patronal. Prezentam, in continuare, pe larg, principalele riscuri pe care le vor avea de infruntat oamenii de afaceri, asa cum au fost identificate de reprezentantii organizatiilor din domeniile vizate.

Decalajul dintre importuri si exporturi va creste cu 20%

Capacitatea de export a Romaniei a fost mult redusa, odata cu aplicarea noilor norme fiscale, in timp ce importurile vor fi favorizate prin eliminarea taxelor vamale in relatia cu Uniunea Europeana si reducerea nivelului unor taxe in cazul importurilor din afara Uniunii. Acesti factori i-au determinat pe specialistii de la Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) sa prognozeze ca decalajul dintre exporturi si importuri - deficitul balantei comerciale - va fi cu cel putin 20% mai mare, in 2007, decat cel inregistrat in 2006.

"Exportatorii care nu sunt producatori de bunuri platesc Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) la achizitia marfurilor in Romania, urmand sa recupereze acesti bani dupa obiceiuri... dambovitene, adica foarte tarziu. In schimb, importatorii sunt favorizati pentru ca au disparut si ultimele bariere vamale in relatia cu UE, iar in cazul achizitiilor din alte tari taxele s-au redus vizibil. Acum se aplica tariful vamal comunitar, care prevede taxe mai mici decat avea Romania inaintea integrarii. In plus, prin noul Cod Fiscal, importatorii nu mai platesc TVA in vama, ci se aplica taxarea inversa, adica TVA se poate plati dupa vanzarea marfii", ne-a declarat Mihai Ionescu, presedintele ANEIR si copresedinte al Consiliului de Export. El avertizeaza ca, pe langa factorii enumerati mai sus, exportatorii vor mai fi afectati si de intarirea leului, ca si de cresterea continua a preturilor reglementate, in special la utilitati.

Pana in momentul integrarii, exporturile romanesti beneficiau de facilitati vamale in sistemul SGP (Sistemul Generalizat de Preferinte) din partea urmatoarelor tari donatoare: Australia, Belarus, Canada, Japonia, Kazahstan, SUA, Federatia Rusa si Noua Zeelanda. Dupa 1 ianuarie 2007, tara noastra si-a schimbat statutul din beneficiara de preferinte in donatoare de preferinte. Astfel, Romania a preluat aceleasi indatoriri ca toate celelalte tari integrate deja in UE. Regulamentul UE privind aplicarea SGP simplifica importul preferential pentru produsele provenind din tarile in curs de dezvoltare, stabilind acordurile preferentiale tarifare pentru acestea.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.