In opinia sa, Romania ar trebui sa aplice restrictii pentru statele membre ale UE care nu isi vor deschide piata muncii pentru lucratorii romani la momentul aderarii, dar care nu au aplicat acelasi tratament statelor care au aderat in mai 2004. Barbu a aratat ca decizia va fi a Guvernului Romaniei, pe baza unor factori de natura diplomatica si politica, pentru ca nu exista pericolul unei "invazii" pe piata muncii a cetatenilor din UE care sa ia locurile de munca ale romanilor.

Aderarea Romaniei la UE inseamna atat deschiderea pietei muncii din statele membre pentru cetatenii romani, cat si deschiderea pietei romanesti pentru cetatenii oricarui stat membru UE-27 (UE-25 plus Bulgaria si Romania).

Totusi, pentru a preveni efecte de slabire a coeziunii sociale in UE-25, tratatele de aderare cu noile state membre au prevazut posibilitatea stabilirii unor perioade de tranzitie in care nu vor opera principiile constitutionale, ci politicile interne si acordurile bilaterale, conform procedurii "2plus3plus2" pentru aplicarea principiului liberei circulatii a fortei de munca in UE.