Infiintarea unei gradinite particulare este o afacere superprofitabila. De aceea, in ultimii ani, gradinitele s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie

Cei care dispun de cel putin citeva zeci de mii de euro si vor sa deschida o afacere pot opta pentru infiintarea unei gradinite particulare, cu atit mai mult cu cit aceasta activitate are si avantajul ca imbina utilul cu placutul. "Este o afacere profitabila daca avem in vedere ca sint din ce in ce mai multe persoane dornice de a deschide o gradinita. Primim tot mai multe solicitari de autorizare mai ales din partea agentilor economici care vor sa infiinteze o gradinita pentru copiii angajatilor, dar si de la fundatii sau asociatii care vor sa desfasoare activitate in domeniul invatamintului prescolar’’, a precizat Constanta Mihaila, directorul general al Consiliului National de Evaluare si Acreditare a Invatamintului Preuniversitar. Deja a devenit o moda infiintarea unei gradinite, existind chiar firme care ofera consultanta privind documentele necesare si modalitatea de a porni o asemenea afacere.

Spatiul verde e esential

Cel care dispune de 100.000 de euro poate porni linistit la drum. Aceasta suma este suficienta pentru a inchiria si dota un spatiu in oras sau in imprejurimi si pentru a fi angajate citeva persoane care sa se ocupe de gradinita si de copii. Pentru a demara activitatea cu o grupa de copii avind la dispozitie o casa, un spatiu incapator, cu loc de joaca si sa se poata asigura personalul necesar (cadre didactice, asistenta medicala, contabil, bucatareasa), efortul financiar este in jurul acestei valori.

Cel mai important element al investitiei este spatiul, majoritatea gradinitelor functionind in case sau in vile reamenajate. Esential este ca gradinita sa dispuna de un loc verde necesar pentru amenajarea unui teren de joaca. De aceea, foarte multe astfel de institutii de invatamint s-au deschis in zone de la marginea oraselor. In cazul Capitalei, multe gradinite s-au deschis chiar in afara localitatii, in comunele limitrofe, unde exista suficient spatiu verde. Daca se investeste serios in sali de clasa, in bucatarie, in mobilier, in urmatorii ani, costurile nu mai sint foarte mari.

Investitia, amortizata in doi ani

Investitia initiala poate fi amortizata in aproximativ doi ani, in functie de numarul clientilor. ,,Daca dupa doi ani de la deschiderea gradinitei nu ai ajuns la zero, inseamna ca ceva nu este in regula. Trebuie sa gasesti cauza si sa adopti masurile necesare sau sa abandonezi afacerea. Potrivit statisticilor insa 85% dintre unitatile de invatamint particulare infiintate au rezistat pe piata, acum functionind peste 300 numai in Capitala. Profitul este sigur, mai ales dupa patru-cinci ani, iar nivelul acestuia depinde de numarul copiilor inscrisi", ne-a spus Corina Tanasescu, patron al gradinitei Piccollino.

Citiva clienti pentru pornire

Pentru a fi sigur de succes, cel care porneste la drum trebuie sa aiba in vedere citeva aspecte. In primul rind trebuie sa fie sigur ca va avea clienti. Daca este vorba despre un agent economic care deschide o gradinita pentru copiii angajatilor, lucrurile sint simple, probleme au ceilalti investitori. "Nu poti porni o astfel de afacere daca nu ai in mod sigur cel putin citiva clienti. Trebuie sa-ti iei o marja de eroare pentru ca nu toti cei care au spus ca isi vor inscrie copilul la gradinita ta o vor face. Important este sa poti porni activitatea cu cel putin o grupa de copii", a spus Tanasescu.

Apoi este indicat ca, in momentul deschiderii gradinitei, intreprinzatorul sa mai aiba pregatite citeva zeci de mii de euro pentru investitiile necesare ulterior. Si in cazul in care se doreste o dezvoltare a afacerii, suma necesara este asemanatoare celei pentru deschiderea unei unitati scolare particulare. "Gradinita noastra a fost prima infiintata dupa 1990. Functioneaza de 15 ani, iar acum ar fi nevoie de o investitie pentru a face fata concurentei din ce in ce mai mari. Dupa ce ne-am facut calculele am constatat ca avem nevoie de 100.000 de euro pentru a ne dezvolta", ne-a spus Gabriela Teodorescu, coproprietar al gradinitei Domino.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.