Companiile din sectorul alimentar au intrat pe ultima suta de metri in ceea ce priveste alinierea la standardele Uniunii Europene. Managementul calitatii (ISO 9001) si standardului de siguranta alimentara (HACCP) inseamna "conditii draconice", spun reprezentantii patronatelor, iar analistii economici atrag atentia ca putine afaceri din acest domeniu vor rezista, tinand cont de costurile mari de implementare a acquisului comunitar. Numai 100 de unitati din industria laptelui, 30 de companii din industria carnii si cinci producatori de bauturi alcoolice industriale se vor putea "integra" complet, la sfarsitul acestui an, pe pietele UE.

La nivelul industriei laptelui, pentru respectarea normelor UE, in ultimii trei ani au fost investite peste 50 milioane de euro numai prin programele Sapard, fara a lua in calcul investitiile directe. "Pana la sfarsitul anului, dintr-un total de 400 de unitati, peste 100 vor putea exporta pe pietele UE, iar 24 de unitati se afla in curs de implementare a standardelor de siguranta alimentara", spune Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronatelor Romane din Industria Laptelui (APRIL).

De la inceputul anului, 89 de unitati au fost inchise, urmand ca in urmatoarele sase luni, 270 de unitati sa isi inchida portile. Investitia minimala in standardul de siguranta a alimentelor variaza, in cazul industriei laptelui, intre 300.000 de euro - 1 milion de euro, ajungand, in functie de capacitatea unitatii, si la cateva milioane de euro, spune Steriu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.