In 2006, topul vanzarilor de autoturisme sufera modificari importante. Liderul anului trecut, Volkswagen Golf, a cazut pana pe pozitia a saptea in clasamentul modelelor, insa marca germana a ramas in varful ierarhiei.

Evolutia vanzarilor de autoturisme din Uniunea Europeana si statele EFTA intriga inca o data analistii. Dupa cateva luni in care modelele Volkswagen Golf si Renault Clio au facut schimb de locuri in varful clasamentului, la inceputul acestui an Ford Focus a devenit lider incontestabil.

In ciuda vanzarilor mai slabe ale best-seller-ului din 2005, Volkswagen Golf, in luna ianuarie, marca germana reuseste, gratie cresterii peste asteptari a vanzarilor modelului Passat (+114%), sa se mentina pe prima pozitie in topul brandurilor. Pe pozitia a doua a clasamentului producatorilor se afla in acest an Ford, care, beneficiind de un avans previzibil al noului Focus, a depasit Renault si Opel.

In prima luna a anului in curs, germanii de la Volkswagen au vandut in Europa nu mai putin de 133.326 unitati, in crestere cu 26,2% fata de aceeasi perioada din 2005. Marcile clasate pe celelalte trepte ale podiumului, Ford si Renault, au rezultate contradictorii. In timp ce vanzarile Ford au crescut cu 3% atingand 110.206 unitati, Renault a inregistrat o scadere puternica de 19,8% pana la 106.993 unitati.

Focus, Punto si Clio - tripleta magica

Daca in clasamentul marcilor Volkswagen o duce foarte bine, in ceea ce priveste modelele, situatia firmei germane nu este la fel de roz. Faptul ca vanzarile atractivului Passat au crescut substantial nu poate ascunde reducerea accentuata a cererii pentru Golf V, model de volum care in decembrie 2005 se afla pe prima pozitie, iar in ianuarie 2006 a fost nevoit sa se multumeasca cu un neasteptat loc sapte.

Nici evolutia celui mai vandut model al lunii septembrie din anul trecut, Opel Astra, nu pare usor de explicat. Chiar si in decembrie, Astra se afla pe locul doi, la mica distanta de lider, pentru ca in prima luna din 2006 sa cada pe pozitia a patra cu un total de 33.587 unitati.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.