Romania va mai fi asistata de FMI, pentru derularea programelor de reforma si restructurare a economiei, numai pentru o perioada de cel mult doi ani, a declarat, la Realitatea TV, premierul Calin Popescu-Tariceanu. "La discutile din acest an cu FMI, am convenit ca asistenta Fondului va mai dura maximum doi ani. Din acel moment, Romania nu va mai avea nevoie de asistenta din partea FMI pentru realizarea programelor de reforma si restructurare", a afirmat premierul. Referitor la salariile demnitarilor, seful Guvernului a precizat ca acestea au fost majorate pentru a combate coruptia. "Nu putem avea functionari carora sa le pretindem foarte mult si care sa reziste la tentatiile coruptiei, cu salarii nesemnificative in raport cu responsabilitatile muncii lor", a aratat Tariceanu.

El a anuntat ca Guvernul roman va solicita sprijinul statelor vest-europene pentru a combate evaziunea fiscala din sectorul corporatist, in vederea indeplinirii conditiilor de aderare la UE. "Voi cere unei importante tari europene sa trimita o echipa de anchetatori cu experienta in combaterea evaziunii fiscale in randul companiilor, care sa ajute investigatorii romani intr-o serie de cazuri mari de coruptie", a spus Tariceanu. El a refuzat sa nominalizeze statele carora le va face aceasta solicitare, insa, potrivit Financial Times, aceasta ar putea fi Marea Britanie, Franta sau Germania.

In afara de anchetarea unor fraude comise sub administratiile precedente, premierul a adaugat ca Guvernul va anunta, pana la sfarsitul lunii in curs, un pachet de masuri menite sa imbunatateasca sistemul de colectare a impozitelor.

Ajutoarele pagubitilor Dacia, amanate

Pe de alta parte, premierul a anuntat ca aceia care au avut inainte de 1990 depozite la CEC pentru cumpararea de autoturisme trebuie despagubiti, dar a exclus posibilitatea ca despagubirile sa fie acordate in prima jumatate a acestui an. "Cred ca vom gasi o solutie corecta, cand ne vom putea permite sa facem un asemenea lucru, dar nu cred ca in prima parte a acestui an si nu vreau sa fac promisiuni fara acoperire", a adaugat Tariceanu.

Plafonul de indatorare, 3,5 miliarde de euro

Seful Executivului a mai adaugat ca plafonul de indatorare publica a Romaniei pentru acest an se va situa la 3,5 miliarde de euro. "Asta nu inseamna ca banii vor fi consumati in totalitate, dar sigur ca, in masura in care vrem sa realizam o serie de proiecte, va trebui sa facem apel, probabil, si la imprumuturi pe pietele externe sau pe piata interna", a completat Tariceanu. Plafonul de indatorare publica reprezinta totalitatea imprumuturilor atrase din surse interne si externe pe care le poate contracta si garanta statul intr-un an. In prezent, datoria externa a Romaniei se ridica la circa 10 miliarde de euro.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.