Printr-un comunicat de presa emis la finele saptamanii trecute, reprezentantii Consiliului Concurentei i-au atentionat extrem de dur pe producatorii autohtoni din industria alimentara. Presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, a precizat chiar ca acestia pot fi banuiti de o serie de practici anticoncurentiale cu efecte negative asupra consumatorilor. In replica, reprezentantii Asociatiei Romane a Carnii i-au adresat ieri lui Berinde o scrisoare deschisa, prin care i se recomanda presedintelui Consiliului Concurentei sa-si indrepte atentia spre problemele reale ale pietei romanesti. Pe aceeasi cale, lui Berinde i se reaminteste faptul ca institutia pe care o conduce a iesit cam "sifonata" din evaluarile Uniunii Europene pe marginea Capitolului Concurenta.

"Consiliul Concurentei considera ca semnalele transmise in presa de reprezentantii unor organizatii patronale si asociatii profesionale, potrivit carora unii agenti economici intentioneaza sa majoreze preturile de productie ca urmare a influentei in costuri a cresterii tarifelor la energie electrica si gaze naturale, ar putea fi considerate ca o incercare de realizare a unor intelegeri, ceea ce reprezinta cea mai grava incalcare a Legii concurentei", se arata in comunicatul dat publicitatii de Biroul de Presa al Consiliului Concurentei, la sfarsitul saptamanii trecute. Reactia conducerii institutiei a venit ca urmare a anunturilor pe care mai multe patronate din industria alimentara le-au facuta vizavi de o potentiala majorare a preturilor produselor alimentare de baza (carne, lapte, ulei, paine) cu procente cuprinse intre 3 si 10%.

Amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri

Presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde a apreciat ca "anticiparea unui anumit nivel al majorarii preturilor si chiar comunicarea intentiei de majorare din partea asociatiilor de agenti economici dintr-un anumit sector industrial conduce in mod logic la concluzia recurgerii la o practica anticoncurentiala concertata cu efecte negative asupra consumatorilor finali". In acelasi comunicat se mai mentioneaza faptul ca, in conformitate cu reglementarile in domeniul concurentei, orice intelegere intre agentii economici concurenti, indiferent ca este expresa sau tacita, care are ca obiect sau ca efect practicarea acelorasi preturi, impartirea teritoriilor in care se distribuie produsele sau alocarea clientilor, constituie incalcarea prevederilor Legii concurentei si se sanctioneaza cu amenda de pana la 10% din cifra de afaceri. In acest context, reprezentantii Consiliului Concurentei - institutie al carui rol este de a actiona in scopul protectiei, mentinerii si stimularii concurentei si a unui mediu concurential normal - isi vor face datoria.

ARC: "Amenintarea cu amenda e penibila!"

Atentionarile formulate de reprezentantii Consiliului Concurentei au pus pe jar patronatele din domeniul industriei alimentare. Reprezentantii Asociatiei Romane a Carnii (ARC) i-au adresat lui Berinde o scrisoare deschisa prin care isi exprima totala nemultumire asupra declaratiilor facute de acesta si ii recomanda presedintelui Consiliului Concurentei sa se ocupe de problemele reale din domeniu. Reprezentantii ARC sustin ca declaratiile facute de conducerea Consiliului reprezinta un "atac nejustificat la adresa ONG-urilor din sectorul agroalimentar".

"Amenintarea cu amenzi pana la 10% din cifra de afaceri este, in cazul nostru, chiar penibila", mai sustin reprezentantii "mezelarilor". Ei il avertizeaza pe Berinde ca sunt "un os greu de inghitit" si ca anuntarea unor cresteri de pret e una logica in contextul majorarii costurilor de productie.

"Domnule presedinte, daca transmiteti un mesaj politic de cumintenie, ati gresit adresa; prin definitie, asociatia noastra si majoritatea celorlalte sunt surde la astfel de semnale. Ratiunea de a fi a asociatiilor profesionale este sa apere interesele membrilor lor, spre binele general al societatii", se mai arata in scrisoarea deschisa adresata presedintelui Consiliului Concurentei.

Un nou presedinte la Romalimenta

Consiliul Director al Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara Romalimenta a decis in sedinta din 9 decembrie 2004 sa-l aleaga in functia de presedinte pe Sorin Minea (presedintele Asociatiei Romane a Carnii). In aceeasi sedinta, Florea Popescu (Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui) a fost ales in functia de vicepresedinte, iar Martina KASTLER (presedinte al Unilever Soutth Central Europe) a fost reconfirmata in functia de vicepresedinte. Romalimenta este membru observator al CIAA - Confederatia Industriei Agroalimentare a Uniunii Europene.

Din aceasta federatie fac parte Asociatia Romana a Carnii, Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui, Asociatia Producatorilor de Alcool si Bauturi - GARANT, Asociatia Patronala a Industriei Dulciurilor - APID, Organizatia Patronala Rompescaria, Organizatia Patronala a producatorilor de vin, produse pe baza de vin si bauturi alcoolice distilate Vinrom, Organizatia Patronala a Uleiurilor si Grasimilor Vegetale Ulprod, Patronatul din industria de conserve de legume si fructe si conserve mixte Romconserv, Patronatul din Industria de Morarit si Panificatie Rompan, Patronatul Zaharului din Romania, precum si alti 13 mari producatori din industria alimentara.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.