Rata anuala a inflatiei a atins maximul din acest an, 5,33%, mult peste tinta BNR, dupa ce in septembrie preturile au crescut cu 1,18%, ca urmare a scumpirii alimentelor, potrivit datelor anuntate miercuri de Institutul National de Statistica. 

"In luna septembrie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 2,3%, cele ale marfurilor nealimentare cu 0,6%, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%", se arata intr-un comunicat al INS, transmite MEDIAFAX.

Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit legumele (cu 9,85% fata de august), de departe cea mai mare crestere a preturilor fiind consemnata la cartofi - 27,4%. Pretul fructelor a urcat cu 5,04%, iar cel al oualor cu 7,23%.

In ceea ce priveste marfurile nelimentare, cresteri mai mari au fost consemnate la gaze (2,83%) si combustibili (1,57%).

"Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (octombrie 2011 - septembrie 2012) fata de precedentele 12 luni (octombrie 2010 - septembrie 2011) determinata pe baza IPC este de 3,0%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 3,1%", arata INS in comunicat.

Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2%, tinta fiind de 3%, cu interval de variatie de plus/minus un punct procentual.

La inceputul lunii august banca centrala a anuntat ca mentine prognoza pentru inflatia la final de an, de 3,2% in acest an si 3% in 2013, dar a aratat ca majoritatea riscurilor actioneaza in directia depasirii acestor niveluri, printre care preturile internationale la materii prime si alimente, implementarea reformelor, ajustarea fiscala si tensiunile politice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.