Cheltuielile de personal vor fi majorate de Guvern la rectificare, in principal ca urmare a majorarii salariilor in sistemul bugetar, prin derogare de la Legea responsabilitatii fiscal-bugetare.

Legea responsabilitatii interzice astfel de operatiuni cu mai putin de 180 zile inainte de expirarea mandatului Guvernului.

Cheltuielile de personal vor creste, conform proiectului de rectificare obtinut de MEDIAFAX, cu 648 milioane lei (0,1% din produsul intern brut), in principal ca urmare a majorarii salariilor in sistemul bugetar.

Pentru recuperarea reducerilor salariale, cuantumul brut al salariilor de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice a fost majorat cu 8% la 1 iunie 2012, fata de nivelul acordat pentru luna mai 2012, si va fi din nou majorat cu 7,4% incepand cu 1 decembrie 2012, fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012.

Impactul asupra cheltuielilor bugetare este estimat pentru anul 2012 la 1,52 miliarde lei (0,3% din produsul intern brut).

In acelasi timp, pentru restituirea, in transe, a sumelor retinute pensionarilor in urma retinerii ilegale a procentului de contributie la asigurari sociale, impactul bugetar este estimat la 1,29 miliarde lei (0,2% din produsul intern brut).

Guvernul sustine ca, desi au fost majorate ca urmare a masurii de crestere a salariilor din sectorul bugetar, cheltuielile de personal continua trendul descendent. fiind estimate la 6,7% din produsul intern brut si respectand astfel tinta de 7,2% din PIB stabilita prin lege.

In acelasi timp insa, Guvernul admite ca trebuie sa incalce Legea responsabilitatii fiscal-bugetare pentru a majora salariile bugetarilor si a restitui pensionarilor o parte din constributia de sanatate retinuta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.