In Romania, spre deosebire de restul statelor europene, o mare parte a populatiei ocupate se afla in agricultura, iar rata somajului este foarte mare.

Potrivit studiului “Perspectivele pietei muncii din Romania in contextul Strategiei Europa 2020”, Romania are un nivel foarte scazut al productivitatii muncii, de doua ori mai mic fata de celelalte tari comuniste, cu exceptia Bulgariei si de sase ori mai mic fata de tarile occidentale.

Productivitatea din agricultura reprezinta doar 20,6% din nivelul mediu national, in timp ce aceea din industrie si servicii reprezinta 116%, respectiv 144% din media nationala. O modalitate de crestere a productivitatii muncii la nivel national ar fi ca populatia sa treaca spre sectoare mai eficiente.

Impactul transferului unui punct procentual din agricultura spre sectoare mai productive in decursul unui an si reducerea somajului in randul tinerilor ar putea genera o crestere suplimentara a punctului PIB.

Daca pentru 2012 estimarea oficiala pentru cresterea economica este de circa 2,1%, ea ar putea ajunge la 3,3%, iar anul viitor ar creste de la 3,1% la 4,3%. In prezent, ponderea populatiei ocupate in agricultura este de 28% in totalul populatiei ocupate, iar aportul acesteia in PIB este de doar 5,6%,
informeaza evz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.