Impozitele pe proprietate vor varia de anul viitor in functie de destinatia imobilului.

Sistemul actual se bazeaza pe diferentierea in functie de persoane fizice si persoane juridice. In aceste conditii, impozitul platit de o persoana fizica sau o firma ar putea fi similar daca imobilele detinute au aceeasi destinatie.

"Vom revizui baza de impozitare pentru impozitele pe proprietate, care va varia in functie de destinatia proprietatii si nu in functie de contribuabil (persoana fizica sau persoana juridica - n.r.)", se arata in scrisoarea de intentie trimisa de Guvern la Fondul Monetar International, citata de mediafax.ro.

In prezent, impozitele pe imobile sunt mai mici pentru persoane fizice decat in cazul firmelor. Pana si modul de calcul difera. La persoanele fizice se aplica o cota de 0,1% la valoarea impoziabila, calculata in functie de calitatea materialelor de constructie, utilitati si zona in care este amplasat imobilul.

Avocatul Gabriel Biris, unul dintre sustinatorii introducerii impozitarii imobilelor dupa destinatie, spune ca cea mai dezirabila varianta este aceea a stabilirii unei valori impozabile atat pentru imobilele cu destinatie rezidentiala, cat si pentru cele cu destinatie comerciala si diferentierea taxarii doar prin cota aplicata, mai mare in cazul celor intrate in circuitul comercial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.