Leul va pierde teren in raport cu euro si dolarul in perioada urmatoare, dar “deprecierea va fi controlata de banca centrala”, a spus Theodor Stolojan, liderul grupului PDL din Parlamentul European.

“Fundamentele economice ale Romaniei mentin o presiune in directia deprecierii leului. Faptul ca leul are perioade mari de stabilitate este legat de alti factori decat cei economici: de miliardele de euro care intra si ies speculand diferentele de dobanzi. Bancile se imprumuta de la Banca Centrala Europeana cu 1% si, desigur, este foarte avantajos sa imprumute Guvernul Romaniei cu 6-7%, dupa care, bazandu-se pe stabilitatea cursului, valorifica imediat castigul pe piata”, a explicat fostul premier, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.

In opinia sa, evolutia cursului de schimb nu are nicio legatura cu faptul ca investitorii ar avea o opinie nefavorabila legata de marirea salariile bugetarilor. „Daca ne uitam la fundamentele economiei romanesti, trebuie sa intelegem ca dinamica leuluiui este stabilita de piata si urmarita atent de catre banca nationala. Romania are in continuare un deficit de cont curent, chiar daca s-a redus foarte mult. Are o inflatie care in prezent e mai apropiata de nivelul din zona euro, dar ca regula generala este deasupra. Daca judecam dupa aceste coordonate, ar trebui sa avem o depreciere continua a leului”, a spus Stolojan.

Citeste integral pe wall-street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.