Economia germana a scazut cu 0,2% in trimestrul al patrulea fata de cel anterior, iar Produsul Intern Brut al Frantei a crescut cu 0,2% in aceeasi perioada, cifrele mai bune fata de estimarile analistilor, care anunta insa contractie in zona euro pentru prima data din 2009.

PIB-ul Germaniei a urcat cu 0,6% in trimestrul al treilea, iar media estimarilor economistilor contactati de Bloomberg indica o contractie de 0,3% in ultimele trei luni ale anului, scrie MEDIAFAX.

  • Pe ansamblul anului 2011, economia germana a crescut cu 1,5%, iar cea franceza cu 1,7%.

Criza datoriilor de stat a incetinit cresterea economica din zona euro, cu Grecia, Portugalia si Belgia aflate deja in recesiune.

Datele recente sugerau ca Germania ar putea evita recesiunea datorita somajului aflat la minimul ultimilor 20 de ani, care ar trebui sa sutina consumul, si cererii pentru exporturi din afara zonei euro.

Institutul de cercetare economica ZEW a anuntat marti ca increderea investitorilor germani acrescut in februarie la maximul ultimelor 10 luni.

Cu toate acestea, productia industriala a Germaniei a scazut cu 2,7% in luna decembrie fata de noiembrie, iar indicatorul s-a contractat cu 1,1% la nivelul zonei euro.

Economiile Spaniei, Belgiei si Portugaliei au inregistrat de asemenea contractie in trimestrul al patrulea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.