Dupa mai bine de trei ani de criza economica, romanii sa se fi obisnuit cu situatia financiara, astfel incat au inceput chiar sa puna un ban deoparte, considerand statutul actuat un mod de viata.

Astfel, depozitele din banci au urcat in ultima luna a lui 2011 la un nivel record de peste 300 de miliarde de lei, dupa ce populatia, companiile, cat si institutiile publice au economisit in cei trei ani de criza 40 de miliarde de lei, scrie money.ro

In luna decembrie, depozitele din banci au atins recordul de 72 de miliarde de euro, ceea ce inseamna peste 309 miliarde de lei. Datele Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare se datoreaza in principal cresterii economiilor populatiei, care la sfarsitul lui 2011 inregistrau o crestere de aproape cinci miliarde de euro fata de sfarsitul lui 2008.

Soldul depozitelor populatiei a crescut in ultimii trei ani de la 22 de miliarde de euro la 27 miliarde de euro in contextul in care criza a generat o schimbare radicala a comportamentului clientilor, care au trecut de la consumul pe datorie la economisire.

"Cel mai mare aport la majorarea economiilor populatiei l-au avut depozitele sub 100.000 de euro sau echivalent in lei. Se remarca o preferinta evidenta fata de depozitele in moneda nationala", comenteaza analistii Fondului de Garantare, conform zf.ro.

Cea mai mare parte a economiilor populatiei, 61% din total, se afla in depozite in lei. Preferinta pentru economisirea in lei este determinata de dobanzile mai mari care sunt platite de banci la acestea in comparatie cu cele la sumele in valuta, scrie antena 3.

Get Adobe Flash player


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.