Consiliului Concurentei a sanctionat principalele companii petroliere din Romania cu amenzi de pana la 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010, in urma unei investigatii derulate pe piata carburantilor. Valoarea amenzilor este un record pentru Romania, dar si Europa, respectiv de 205 milioane euro.

UPDATE:

Sanctiunea aplicata de Consiliul Concurentei este un record nu numai in Romania, ci si in Uniunea Europeana, potrivit lui Bogdan Chiritoiu. In total, amenzile se ridica la 880 milioane de lei, circa 205 milioane de euro (la cursul actual), ele insemnand 3% din cifrele de afaceri din 2010.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu spune ca, in mod normal, amenda ar trebui sa fie platita imediat, dar ca este foarte posibil sa se ajunga in instanta. Motivarea deciziei se va da intr-o luna, scrie Wall-Street.ro. Companiile pot cere in instanta suspendarea amenzii pana la finalizarea cauzei, dar ele trebuie sa plateasca o cautiune de 20%.

Consiliul Concurentei a amendat cele mai mari sase companii petroliere din Romania, respectiv OMV, Petrom, Rompetrol, MOL, Agip si Lukoil, cu 880 milioane de lei (205 milioane euro) pentru retragerea de pe piata a unui sortiment de benzina in 2008.

"Aceasta este cea mai mare si singura amenda din Europa acordata companiilor petroliere. Nu cred ca va erxista o amenda mai mare in alte industrii. Amenda este legata de probe directe lae comunicarii intre firme, schimburi de mesaje, hartii", a declarat presedintele Concurentei, Bogdan Chiritoiu, in cadrul unei conferinte de presa.

Cea mai mare amenda acordata anterior de Consiliul Concurentei, respectiv de 63 milioane de euro, a fost cea aplicata in cazul anchetei ce viza companiile Orange si Vodafone.

Sumele amenzilor date pentru fiecare companie in parte nu pot fi facute publice. „Toate sunt de circa 3% (din cifra de afaceri - n.r.), la unele amenda este putin peste, la altele sub", a declarat Chiritoiu. El a precizat ca Petrom a avut circumstante agravante, ca initiator, scrie Wall-Street.ro.

Citeste si:
ANAF scoate la licitatie o masina care i-a apartinut lui Ceausescu...
ANAF scoate la licitatie o...

Cifrele de afaceri cumulate in 2010 ale companiilor OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Romania Petroleum Products si Lukoil Romania totalizeaza 32,4 miliarde de lei, astfel ca valoarea totala a sanctiunilor este de aproximativ un miliard de lei.

"Raportul distinge intre companii. Sunt diferente intre faptele comise de companiile investigate, iar legea spune ca initiatorul (unui comportament anticoncurential - n.r.) va fi sanctionat mai sever", a declarat la sfarsitul lunii decembrie presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu, dupa audierea reprezentantilor legali ai companiilor investigate, conform MEDIAFAX.

Cea mai mare sanctiune pe care o poate aplica Consiliul Concurentei unei companii este amendarea cu echivalentul a 10% din cifra de afaceri.

"Raportul nu recomanda aplicarea amenzii maxime pentru vreo companie implicata, plenul insa poate decide acest lucru. Practica arata, insa, ca decizia plenului nu poate fi foarte diferita de ceea ce scrie in raport", a spus Chiritoiu saptamana trecuta.

Citeste si:
Scumpiri la pompă din nou. Prețul carburanților a trecut de pragul...
Benzina şi motorina s-au...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.