Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul viitor, documentul urmand sa fie transmis Parlamentului spre dezbatere si adoptare. Cuvintele de ordine sunt "prudenta,

UPDATE:

"Impreuna cu presedintele Basescu am stabilit ca Romania trebuie sa ramana ferma pe solutii nepopuliste, neelectrorale si doar cele are au sustinere din punct de vedere economic. Ne propunem sa conservam ce avem si sa pornim cu un buget care sa ne fereasca de mai rau, daca lucrurile se vor imbunatati la UE asta o sa se vada si in economia noua. Paza buna trece primejdia rea", a declarat Emil Boc.

  • Bugetul porneste de la un deficit bugetar de 1,9%;
  • Cresterea economica prognozata 2,1%;
  • Se pastreaza obiectivul aderarii la euro 2015;
  • Datoria publica va fi mentinuta sub control.

Avantajele Romaniei in prezent:
  • Una dintre cele mai mici datorii publice din PIB din Europa. Doar patru tari se claseaza sub tara noastra in clasamentul datoriilor externe;
  • Deficitul bugetar este de sub 3%;
  • Inflatia revine in limite controlabile;
  • Romania are, conform Eurostat, cel mai mare procent alocat investiiilor.

Conform legii, proiectul de buget pentru anul urmator trebuia transmis Parlamentului de catre Guvern pana la 15 octombrie, dar Executivul a asteptat finalizarea negocierilor din aceasta toamna cu Fondul Monetar International si prezentarea de catre Comisia Europeana a prognozei de crestere economica pentru anul viitor inainte de a aproba bugetul, scrie MEDIAFAX.


Aprobarea de catre Guvern a proiectului de buget pentru 2012 a fost amanata si de liderii coalitiei, dupa ce mai multi ministri, in principal cei ai UDMR, s-ar aratat nemultumiti de fondurile repartizate, in timp ce membri ai coalitiei, inclusiv din partea PDL, au reclamat fondurile insuficiente repartizate autoritatilor locale.


Ulterior, Kelemen Hunor, presedinte al UDMR si ministru al Culturii, a declarat ca bugetul de pornire pe anul 2012 al ministerului pe care il coordoneaza nu va fi mai mic decat cel din acest an, asa cum prevedea proiectul initial.

  • Cati bani se impart pentru 2012?

Bugetul general consolidat pentru anul viitor a fost construit pe venituri totale de 195,3 miliarde lei si cheltuieli totale de 206,5 miliarde lei, care conduc la un deficit nominal de 11,2 miliarde lei, reprezentand 1,9% din PIB pe metodologia cash si sub 3% pe standarde europene.

Veniturile bugetare reprezinta o pondere de 33,7% din PIB, in crestere cu 0,3 puncte procentuale fata de acest an, cele mai mari ponderi fiind inregistrate de contributiile sociale, TVA si accize.

Cheltuielile bugetare estimate au o pondere de 35,6% din PIB, fata de 37,8% din PIB in 2011.

Resursele bugetare interne alocate pentru investitii vor scadea anul viitor cu 1,3-2 miliarde lei fata de sumele programate in 2011, dar Guvernul spera sa compenseze printr-o absorbtie a fondurilor europene in crestere cu aproape 50%.

  • Procentul pentru subventii, cu 0,91% mai mic in 2012

Concomitent, subventiile scad la 0,91% din PIB, fata de 1,2 % din PIB in acest an, cheltuielile de personal continua sensul descendent si in anul 2012, ajungand la 6,9 % din PIB, de la 7,5% in acest an, cu perspectiva cresteri acestora in cursul anului pana la 7,2%, in cazul in care conditiile economice vor permite acest lucru.
Citeste si:
Economia continuă să încetinească. PIB a crescut cu 0,9%, în al...
Economia continuă să...

In acest uiltim scenariu, Guvernul ar putea aloca 1,7 - 1,8 miliarde de lei pentru majorarea salariilor de la mijlocul anului viitor, ceea ce inseamna o majorare a fondurilor de salarii cu 4,5%.

Crestere economica este estimata in intervalul 1,8% si 2,3%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.