Se intoarce roata? Grupul BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) poate detine cheia iesirii partiale din criza datoriilor externe a Europei.

La sfarsitul anilor 1980, tarile dezvoltate au salvat statele din America Latina si alte piete in curs de dezvoltare.

Emiterea asa-numitelor obligatiuni Brandy (din perioada Reagan, cand Bush era secretarul Trezoreriei) au ajutat Brazilia si alte state pline de datorii sa gaseasca o cale de iesire din abis, scrie CNN Money.

  • Insa acum taberele s-au schimbat.

Odata ce actuala criza bancara pare ca se inrautateste pe zi ce trece, exista acum mai multe rapoarte in care Brazilia, Rusia, India si China ar putea sa cumpere o parte din datoria statelor europene cu probleme. Acesta poate fi numit planul BRIC Brandy de obligatiuni pentru secolul 21.

"Capitalul este debitat din statele mai putin dezvoltate in tarile cu un venit mai mare pe cap de locuitor. Noi nu suntem obisnuiti cu astfel de situatii," a declarat Jeffrey Bergstrand, un profesor de finante din cadrul Colegiului Mendoza de Business de la Universitatea Notre Dame.

"Dar are sens, deoarece produce o schimbare dramatica a bogatiei la nivel mondial,"
a adaugat el.

Desi premierul Chinei, Wen Jiabao, a confirmat in cadrul unei reuniuni a Forumului Economic Mondial, miercuri, ca se poate sa se intensifice achizitia datoriilor europene, nimic nu este batut in cuie.


Dar o salvare a Europei de catre unele dintre statele cu cea mai rapida crestere pe pietele emergente ar putea fi un spectacol delicios,cat si o miscare inteligenta a liderilor lumii in curs de dezvoltare.

La urma urmei, faptul ca Europa este intr-o astfel de mizerie nu face bine deloc Braziliei, deoarece va avea mai putina cerere de petrol. Si cine va mai cumpara toate produsele "made in China"? Europa (si SUA, desigur) este un mare importator.

"Este o intorsatura ironica a evenimentelor. Dar fondurile de pe aceste piete pot fi investite in Europa pentru a ajuta la mentinerea clientilor lor pe linia de plutire", a declarat Robert Howe, CEO al Geomatrix, un fond de hedging care se bazeaza pe investitii din regiunea Asiei.
"S-ar putea stopa inghetarea zonei euro, ceea ce ar ajuta la mentinerea propriilor economii."

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Dar Howe a spus ca in timp ce investitiile din Brazilia, China si altele state de acest gen ar putea ajuta la „repararea” economica a Europei, aceasta nu este solutia ultima.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.