Cresteri de preturi la electricitate, gaze, telefoane, alimente si RCA

Inceputul de an a adus pentru romani o veste buna si mai multe rele. Daca, prin introducerea cotei unice de impozitare, salariile vor creste, romanii vor fi nevoiti sa dea castigurile pe plata facturilor la electricitate, gaze, telefon etc. De la 1 ianuarie, s-au scumpit energia electrica si gazele, politele de raspundere civila obligatorie auto (RCA) si s-a introdus o noua taxa a drumurilor - rovinieta. In scurt timp, urmare a cresterii preturilor la energie si gaze, se vor scumpi si alimentele de baza. Producatorii au anuntat cresteri de preturi de 2-6% la zahar, lapte, ulei, carne si paine. Iar abonamentele Romtelecom se vor scumpi, de la 1 februarie, cu 34,1%.

Incepand cu primele zile ale anului, energia electrica costa cu 4,6% mai mult decat anul trecut. Oferta de tarife a fost insa diversificata cu doua mecanisme suplimentare de sprijin. Astfel, tariful social va fi alcatuit din trei transe, in loc de doua cate erau pana la finele anului trecut. Energia electrica consumata la tarif redus a fost majorata de la 60 kwh/luna la 75 kwh/luna. In cazul tarifului cu abonament, a fost inclusa in cadrul abonamentului o cantitate de 30 kwh/luna. Chiar daca Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat cresteri de tarife la unii producatori de energie termica, populatia nu este afectata. Consiliile locale pot insa sa autorizeze un pret mai mare decat pretul national de referinta pentru energia termica, de 896.000 lei/gigacalorie, diferenta dintre pretul producatorilor si cel stabilit urmand sa fie acoperita de la bugetul statului.

Tot de la 1 ianuarie s-au scumpit si gazele naturale, cu 5%. Astfel, populatia va plati 5.187.450 lei pentru 1.000 de metri cubi, cu 247.021 de lei mai mult decat se platea pana acum. Diferentierea tarifelor in functie de consum si introducerea abonamentelor lunare la gazele naturale au fost amanate de catre Autoritatea de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) pentru data de 1 aprilie. Posesorii de autovehicule trebuie sa plateasca, din prima zi a anului, o taxa de drum, cuprinsa intre 16,8 euro si 90 de euro, in functie de modelul si capacitatea masinii. Primele de referinta pentru politele de raspundere civila obligatorie auto (RCA) au fost majorate, in medie, cu 34-35%. In ce priveste abonamentele Romtelecom, scumpirea se aplica cu data de 1 februarie. Preturile abonamentelor vor creste in medie cu 34,1%, Romtelecom reducand insa tarifele la apelurile interjudetene, internationale si catre retelele mobile, intre 3,4% si 10%. Tarifele apelurilor interjudetene vor fi reduse, in orele de varf, de la 6 la 5,4 eurocenti pe minut, iar apelurile internationale vor costa cu 9,1% mai putin.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.