Directorul general al Yahoo, Carol Bartz, a fost concediata prin telefon de presedintele consiliului de administratie al companiei, Roy Bostock, dupa un mandat de doi ani si jumatate marcat de stagnarea actiunilor si de distantarea de partenerul din China, Alibaba.

Directorul financiar, Tim Morse, va prelua interimar functia de director general.

Compania va cauta un nou lider, care trebuie sa conduca o lupta grea pe piata publicitatii online si continutului cu rivali de talia Google si Facebook.

Actiunile Yahoo au urcat cu 6% in sesiunea de tranzactionare de seara la New York. Valoarea actiunilor este usor mai ridicata decat la inceputul mandatului lui Bartz, in ianuarie 2009.

"Imi pare foarte rau sa va anunt ca tocmai am fost concediata prin telefon de catre presedintele consiliului de administratie al Yahoo. A fost o placere sa lucrez cu voi toti si va doresc toate cele bune de acum inainte",
scrie Bartz intr-un scurt mesaj email trimis angajatilor, potrivit MEDIAFAX.

Miscarea nu a surprins prea multi jucatori de pe Wall Street, care au asistat pana acum la critici tot mai vehemente la adresa lui Bartz si la scaderea constanta a veniturilor.

Unii analisti au aratat ca plecarea lui Bartz semnaleaza ca compania a ramas fara optiuni, dupa ce nu a reusit sa-si asigure o pozitie dominanta pe piata advertisingului si continutului online si a fost nevoita sa cedeze operatiunile pe cautare catre Microsoft in cadrul unui parteneriat.

O sursa apropiata companiei a declarat ca decizia de a o concedia pe Bartz a fost votata in unanimitate de cei opt membri independenti din Consiliul de Administratie.

Relatiile dintre Yahoo si Alibaba s-au deteriorat semnificativ in timpul mandatului lui Bartz. Fondatorul companiei chineze, Jack Ma, a incercat fara succes sa cumpere participatia detinuta de partenerul american.

O sursa din conducerea Alibaba a declarat pentru Reuters ca demiterea lui Bartz nu va rezolva disputa.

Divergentele dintre cele doua companii au ajuns la apogeu in luna mai a acestui an, cand s-a aflat ca Alibaba a cedat site-ul Alipay, unul dintre cele mai importante din portofoliu, catre o companie controlata de Jack Ma, fara sa anunte sau sa consulte Yahoo.

Citeste si:
Ce pachet salarial va primi noul director Yahoo?
Ce pachet salarial va primi...

Concedierea lui Bartz marcheaza un deceniu de decadere pentru Yahoo, ale carei actiuni au coborat de la peste 125 de dolari in ianuarie 2000 la circa 13 dolari in prezent.

  • Bartz a venit in ianuarie 2009 la Yahoo dupa un mandat de succes la conducerea gigantului software Autodesk, cu sperante ridicate ca va reusi sa revigoreze compania in urma esecului patronat de Jerry Yang in negocierile cu Microsoft. Compania cofondata de Bill Gates oferise atunci 47,5 miliarde de dolari pentru a cumpara Yahoo, propunere respinsa de Yang, care a considerat ca pretul este prea mic.

Bartz mai avea peste un an din contractul de patru ani cu Yahoo.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.