Bursa de la New York a scazut puternic joi, principalii indici inregistrand pierderi de pana la 5%, dupa cea mai slaba sedinta de la inceputul anului 2009, din cauza temerilor privind o posibila noua runda de recesiune in SUA si extinderea crizei datoriilor de stat in Italia si Spania.

  • Analistitii anticipeaza noi pierderi

Analistii anticipeaza noi pierderi, desi Wall Street a inregistrat corectii in noua din ultimele 10 sesiuni consecutive.

Randamentele de pe piata secundara a titlurilor de trezorerie ale SUA cu maturitatea la doi ani au coborat la un minim record, investitorii cautand sa se refugieze de problemele economice si financiare de pe ambele parti ale Atlanticului.

  • Care au fost cotatiile principalilor indici bursieri?

Indicele Dow Jones Industrial Average a inchis in scadere cu 4,31%, iar Standard & Poor's (S&P) a pierdut 4,78%, in timp ce piata Nasdaq s-a retras cu 5,08%, noteaza MEDIAFAX.

"Investitorii arunca prosopul pentru ca nu pot gasi liniste pe niciun front", comenteaza un analist american.

Indicele S&P 500 a scazut cu peste 10% de la maximul anului 2011, atins pe 29 aprilie. Rulajul a fost aproape dublu fata de media zilnica de la inceputul anului, marcand cea mai intensa sedinta busiera de la New York din ultimele 12 luni.

Numarul actiunilor care au inchis in scadere l-a depasit de 19 ori pe cel al titlurilor care s-au apreciat.

  • De ce s-au "prabusit" pietele bursiere?

Caderea recenta a pietei poate fi atribuita mai multor factori. Datele economice din SUA s-au inrautatit, sugerand incetinirea si mai accentuata cresterii dupa un prim semestru dezamagitor. Totodata, criza datoriilor de stat pare ca sfideaza acordul incheiat in iulie de liderii europeni si ameninta sa cuprinda Italia si Spania, a treia si a patra economie din zona euro.

Pierderile au fost generalizate, iar mai multe actiuni de referinta au atins noi minime ale ultimului an. Bank of America a cazut cu 7,4%, iar Citigroup a pierdut 6,6%. Hewlett-Packard a coborat cu 5,1%.

Scaderile din industria energetica si a materiilor prime au fost mai accentuate decat in celelalte sectoare, in timp ce pretul petrolului de referinta pentru piata SUA a scazut cu 5,3 dolari, la 86,63 dolari pe baril.

Banca Centrala Europeana (BCE) a indicat joi ca va relua programul de achizitii de obligatiuni guvernamentale pentru a incerca sa amelioreze criza datoriilor de stat din zona euro.

In Japonia, guvernul si banca centrala au derulat, in aceeasi zi, o interventie puternica pentru a tempera aprecierea yenului fata de valutele de pe principalele piete de export. In Elvetia, banca centrala a redus miercuri dobanda de politica monetara pentru a stopa aprecierea francului si a proteja exportatorii.

Guvernul SUA va prezenta astazi raportul privind numarul angajatilor din economie, un indicator urmarit indeaproape de investitori.

CIteste si: FMI nu are fonduri suficiente pentru a salva Spania si Italia


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.