Te intrebi care este cel mai nou camp de lupta pentru malware? Ce noi tinte online au visurii si viermii informatici? Afla ca cei mai multi se ascund in spatele unui simplu "like" sau "share" pe Facebook sau ciripesc pe Twitter.

S-a dovedit de catre specialisti ca retelele de socializare sunt noile medii preferate de atacatori, tocmai datorita facilitatii cu care poti ascunde acest lucru. Pe cati dintre noi nu ne-au mancat degetele sa dam „like“?

In decembrie anul trecut, compania de antivirus Sophos a descoperit ca 40% dintre utilizatorii retelelor de socializare au intalnit astfel de atacuri rau intentionate.

"In ciuda atacurilor constante, datele noastre arata ca marea majoritate a oamenilor de pe Facebook nu au experimentat niciodata o problema de securitate pe site," se apara cea mai mare retea de socializare din lume, Facebook, prin declaratia purtatorului de cuvant Frederic Wolens, conform Time.

In ciuda demersurilor Facebook, o alta companie de securitate de retea a dovedit cat de usor este sa raspandeasca un malware prin intermediul retelelor sociale, cu un experiment recent.

Angajatii firmei Dasient a infiintat 11 conturi pe retele de socializare diferite si a postat link-uri catre site-uri malware. Rezultatul?

Doar doua retele au reusit sa detecteze sis a blocheze link-urile catre site-urile “otravite” incluse in lista Google . Purtatorul de cuvant Dasient, Neil Daswani, a declarat ferm "Retelele sociale pe care le-am testat mai au ceva de lucru privind masurile contra atacurilor malware "


Iata cateva sfaturi de securitate pentru a te feri de “prieteni nedorit” pe Facebook sau Twitter:

  • Cunoasteti prietenii si fi sceptic in cazul in care acestia posteaza un link la ceva ce pare out-of-caracter (sa zicem, o celebritate intr-un video scandalos)
  • Daca sunteti pe cale de a instala o aplicatie Facebook, verificati bara de URL-ul pe partea de sus a browser-ului. Daca sunteti pe un alt site decat facebook.com, e un semn rau. In cazul in care aplicatia v-a cerut e-mailul si parola, acesta este si mai rau.
  • Cand cineva posteaza un mesaj scurt pe Twitter, trece cu mouse-ul pe URL pentru a te asigura ca link-ul este unul corect si sigur.
  • Feriti-va de link-urile insotite de mesaje vagi, si directe, de genul "hei, check this out!" Daca nu exista informatii de identificare a persoanelor, mesajul nu poate fi de incredere.
Citeste si:
George Buhnici a dat-o din nou în bară. Mesajul controversat pe...
George Buhnici a dat-o din...

In concluzie, intotdeauna, cea mai buna solutie este una fireasca si de bun simt. Ganditiva de doua inainte sa faceti click!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.