Board-ul FMI a aprobat, vineri, a sasea evaluare a acordului cu Romania si scrisoarea suplimentara, astfel ca institutia va acorda cea de-a saptea transa din imprumut, de aproximativ 900 de milioane de euro, bani care vor fi virati, cel mai probabil luni, in contul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Informatia privind aprobarea transei a fost confirmata de reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, potrivit Mediafax, citat de Wall-Street.ro.

O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene s-a aflat la finele lunii octombrie la Bucuresti pentru revizuirea acordului cu Romania si a evaluat modul in care au fost indeplinite criteriile de performanta stabilite pentru finele lunii septembrie.

Acordarea transei trebuia discutata initial in board-ul FMI la jumatatea lunii decembrie, insa a fost amanata pentru luna ianuarie deoarece nu au fost aprobate la timp legea salarizarii, bugetul pe 2011 si reforma pensiilor.

O noua misiune FMI va veni la Bucuresti pe data de 25 ianuarie pentru a evalua indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru al acestui an si discutii privind un nou acord, de tip preventiv. Ultima evaluare a acordului va avea loc in perioada aprilie-mai, cand vor fi analizate criteriile agreate pentru primul trimestru si vor fi definitivati parametrii finali ai noului aranjament.

Suma primita pana in prezent de la Fond se ridica la 11,27 miliarde de euro, la care se va adauga transa aprobata vineri, precum si ultima partea a imprumutului, de 874 milioane de drepturi speciale de tragere (circa un miliard de euro).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.