Guvernul estimeaza pe finalul anului incasari mai mici din impozitul pe profit, din cauza crizei, reducerii expunerii bancilor si cresterii creditelor neperformante, si din impozitul pe venit, dar asteapta venituri mai mari din TVA, apreciind ca sunt "performante in colectare".

Tintele revizuite de venituri sunt cuprinse in proiectul celei de-a doua rectificari bugetare din acest an, obtinut de MEDIAFAX.

Executivul arata in document ca veniturile pe care se bazeaza din impozitul pe profit sunt cu 770 milioane lei mai mici decat estimarea initiala, in principal din cauza efectului contractiei economice, reducerii expunerilor bancilor comerciale si cresterii volumului creditelor neperformante, iar incasarile din impozitul pe venit, profit si castiguri din capital de la persoane fizice sunt cu 105,3 milioane lei mai mici decat a estimat in luna august, la prima rectificare bugetara.

Veniturile nefiscale sunt indicate in scadere cu 780,3 milioane lei.

Incasari suplimentare fata de estimarea din vara sunt prognozate insa la TVA, cu peste doua miliarde lei, majorare bazata in opinia Guvernului pe evolutia peste asteptari a incasarilor.

Guvernul arata ca media incasarilor pe lunile august si septembrie (influentate de cresterea cotei) a depasit cu 34% media incasarilor din primele sapte luni ale anului, ceea ce denota "o performanta foarte buna a colectarii".

"La imbunatatirea colectarii a contribuit si efectul aplicarii OU 54/2010 privind unele masuri de combatere a evaziunii fiscale", sustine Guvernul.

Alte incasari suplimentare sunt prognozate din accize (910,1 milioane lei) si venituri din capital (224,7 milioane lei).

Veniturile bugetului consolidat vor fi majorate cu 52,8 milioane lei (1,2 miliarde lei la bugetul de stat, 35 milioane lei la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, 13,6 milioane lei la bugetul institutiilor finantate integral si/sau partial din venituri proprii, 60,5 milioane lei la bugetul fondurilor externe nerambursabile, cu scaderi de venituri de 24,5 milioane lei la bugetul general centralizat al unitatilor administrativ teritoriale, 215 milioane lei la bugetul asigurarilor sociale de stat, 104 milioane lei la bugetul asigurarilor pentru somaj, 100 milioane lei la bugetul trezoreriei statului si cu 815,7 milioane lei la sume care se consolideaza).

Veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii sunt diminuate cu 215 milioane lei, fiind majorata subventia acordata de la bugetul de stat cu 480,4 milioane lei.

Citeste si:
ESX țintește multiplicarea business-ului de 4 ori, până la 4...
ESX țintește multiplicarea...

Cheltuielile bugetului consolidat vor fi majorate tot cu 52,8 milioane lei (1,2 miliarde lei la bugetul de stat, 223,3 milioane lei la bugetul asigurarilor sociale, 150 milioane lei la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, 22,4 milioane lei la bugetul institutiilor finantate integral si/sau partial din venituri proprii, 60,5 milioane lei la bugetul fondurilor externe nerambursabile, 100.000 lei la bugetul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si 100.000 lei pentru cheltuieli de natura datoriei publice incluse in buget, cu scaderi de cheltuieli de 24,5 milioane lei la bugetul general centralizat al unitatilor administrativ teritoriale, 223,3 milioane lei la bugetul asigurarilor sociale de stat, 213,8 milioane lei la bugetul asigurarilor pentru somaj, 5,9 milioane lei la credite externe, 100 milioane lei la bugetul trezoreriei statului si 815,7 milioane lei la sume care se consolideaza).

Citeste si:
Spania dorește combaterea sărăciei printr-un venit minim garantat!
Spania dorește combaterea...

Deficitul bugetului asigurarilor pentru somaj se diminueaza cu 110,8 milioane lei, iar excedentul fondului de garantare pentru plata creantelor salariale cu un milion lei.

Deficitul bugetar va fi mentinut la 6,8% din PIB.

Guvernul arata ca analiza rezultatelor bugetare derulata pe parcursul primelor noua luni ale anului 2010 releva ca executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un deficit de 23,3 miliarde lei, sub limita tintei de deficit, in suma de 28,2 miliarde lei, prevazuta prin acordul incheiat cu Fondul Monetar International. Majorarea deficitului inregistrata in luna septembrie rezulta, potrivit sursei citate, in principal din platile efectuate din bugetul fondului de sanatate pentru arierate.

Veniturile incasate la bugetul general consolidat au fost in suma de 120,4 miliarde lei, cu 3,6% mai mult, in termeni nominali, fata de realizarile perioadei corespunzatoare din anul precedent.

Citeste si:
Victor Ponta: Pro România susține introducerea Venitului Minim Vital
Ponta: Pro România susține...

Cheltuielile bugetului general consolidat, de 143,7 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 1,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in principal ca urmare a cresterii cheltuielilor cu ajutorul de somaj, precum si a celor din sanatate pentru plata arieratelor catre spitale si furnizorii de medicamente si materiale sanitare.

Proiectul de rectificare va fi aprobat luni de Guvern. Prima rectificare bugetara din acest an a fost efectuata in luna august.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.