Tranzactiile bursiere de saptamana trecuta nu au ieftinit actiunile, "cu toate ca o evolutie sanatoasa a Bursei ar presupune ca sedintele de cresteri succesive sa fie urmate de cateva sedinte de usoare corectii", opineaza consultantii de la KTD Invest. Urcarea cotatiilor a determinat o medie a rulajului zilnic de 30,4 milioane de lei, in usoara scadere fata de saptamana precedenta celei analizata, cand valoarea totala a transferurilor a fost de 37,4 milioane lei.

Brokerii explica evolutia pozitiva a pietei, in ciuda asteptarilor lor, prin cresterea investitiilor la Bursa, ca urmare a scaderii dobanzilor bancare.

Totodata, ratingul bun acordat Romaniei, care scoate investitiile din zona riscului ridicat, au activat fonduri straine pe piata de capital romaneasca, sustin analistii.

Actiunile au scazut doar in sedinta de miercuri, cand indicii bursieri au inchis in coborare, in medie, cu 1,5%. Valoarea transferurilor a fost insa mare, de peste 40 milioane lei. Cea mai slaba zi de tranzactionare a fost cea de joi, cand rulajul total a depasit cu putin 17 milioane lei, dar piata a fost in crestere.

In ultima sesiune bursiera a saptamanii, cumparatorii au fost mai agresivi, in special pe segmentul societatilor financiare. Astfel, SIF 5 Oltenia si SIF 2 Moldova au atins noi maxime istorice, de 1,8500 lei/actiune, respectiv 1,5700 lei/ actiune. Aceste doua societati financiare sunt, de altfel, cele mai tranzactionate, in ultima perioada.

"SIF 5 are cea mai buna valoare contabila, asemenea SIF 2, la care se adauga insa capitalul social mare", afirma Ana Marasescu, broker la societatea Invest Trust.

La randul lor, consultantii de la KTD Invest spun ca "depasirea maximelor istorice, pe un volum de tranzactionare in crestere ar indica, intr-o prima faza, continuarea trendului ascendent pentru acesti emitenti.

Aceasta crestere s-a datorat fondurilor straine intrate in piata, iar mentinerea acesteia depinde, in mare masura, de marimea si ritmicitatea fondurilor externe alocate in continuare achizitionarii acestor titluri". Cel mai lichid emitent al saptamanii a fost Rompetrol Rafinare, schimburile cu aceste actiuni insumand 24,7 milioane lei, ceea ce arata o pondere de 16,3% din totalul pietei bursiere. Depasirea pragului de 0,1150 lei/actiune in sedinta de vinerea trecuta, dupa ce aceste actiuni au atins pretul maxim al saptamanii, de 0,1170 lei/actiune, ii determina pe analistii de la KTD Invest sa spere in cresterea, in continuare, a titlurilor RRC.

"Evolutia viitoare a acestor actiuni va depinde in mare masura de lichiditatea pietei si de rezultatul audierii de catre Parchet a managementului companiei petroliere, care are loc astazi", adauga specialistii.

Titlurile bancare au avut, de asemenea, o evolutie foarte buna. Actiunile Bancii Transilvania au depasit pretul psihologic de 0,1000 lei/actiune in prima parte a sedintei de miercuri.

Valoarea saptamanala a schimburilor cu titlurile TLV a fost de 15,8 milioane lei, reprezentand o pondere de 10,4% din rulajul total al pietei.

Valoarea tranzactiilor cu actiuni BRD a fost de 13,1 milioane lei, adica o pondere de 8,6% din totalul pietei. Castigul adus saptamana aceasta de actiunile BRD a fost de 5,6%, pretul ajungand la 13,100 lei/actiune.

Consultantii de la KTD Invest atrag atentia ca, o evolutie sanatoasa a pietei bursiere ar trebui sa determine, in zilele urmatoare, scaderi de preturi, in doua-trei sedinte de tranzactionare.

"Cresterea continua si semnificativa a pietei, fara a inregistra corectii pe perioade scurte de timp poate duce la o corectie viitoare de mai mare amplitudine".

Analistii mai spun ca o strategie prudenta pentru investitorii interni in SIF-uri ar fi aceea de a incepe sa-si marcheze o parte din profit, pentru a fi pregatiti pentru orice fel de evolutie a pietei pe termen scurt.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.