Seful Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, a discutat cu autoritatile romane stadiul reformelor.

Directorul general al FMI a sosit marti la Bucuresti, pentru o zi, insotit de directorul departamentului european, Marek Belka, si de seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, relateaza Wall-Street.

Dominique Strauss-Kahn (foto) s-a intalnit cu premierul Emil Boc la Palatul Victoria , dar si presedintele Traian Basescu, ministrul Finantelor si guvernatorul Bancii Nationale. De asemenea, seful FMI a tinut un discurs in fata Parlamentului.

Printre motivele vizitei sale la Bucuresti, directorul FMI a invocat "relatia excelenta" pe care reprezentantii FMI o au cu Executivul roman. Potrivit acestuia, reprezentantii Fondului Monetar sunt constienti de faptul ca economia romaneasca a fost lovita de criza "destul de dur", insa vor identifica o solutie pentru mentinerea echilibrului, tinand totodata cont de nevoile Romaniei, scrie NewsIn.

Expertii FMI "controleaza" pusculita statului

De asemenea, reprezentantii Fondului Monetar International au venit la Bucuresti pentru a vedea ce masuri anticriza au luat, pana acum, guvernantii, si ce efecte au acestea in economie.

Referitor la perioada de criza, directorul FMI a avertizat: "Unii dintre romani o sa isi piarda locurile de munca in urmatoarele luni, in aprilie, mai, iunie...Pentru ca rata somajului nu o sa scada asa de repede, dar autoritatile trebuie sa se lupte pentru a sustine economia".

Astfel, expertii FMI se vor uita si in pusculita statului, pentru a vedea daca Guvernul a reusit sa reduca cheltuielile publice si sa adune ceva mai multi bani din taxe si impozite. In plus, specialistii FMI verifica stadiul reformelor cerute in schimbul creditului de 13 miliarde de euro, aprobat anul trecut. Romania a primit deja aproximativ 70% din acesti bani, dar Guvernul mai are cateva restante la capitolul reforme, cea mai importanta fiind cea a sistemului de pensii.

Romania , inca un credit la FMI?


Pe de alta parte, presedintele tarii a declarat, recent, ca daca statul nu reduce drastic cheltuielile, Romania ar putea fi nevoita sa mai ia inca un credit de la FMI, aceste probleme fiind discutate astazi, la Palatul Victoria.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Este pentru prima data cand directorul executiv al FMI se va adresa Parlamentului. De altfel, in istoria relatiilor Romaniei cu FMI, este pentru a doua oara cand un director executiv vine personal la Bucuresti. Toate celelalte negocieri au fost conduse de un alt reprezentant al Fondului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.