Piata romaneasca este invadata cu tigari de contrabanda marca Doina, Plugaru, Fluieras, Saint George aduse clandestin din Ucraina si Republica Moldova. Estimarile arata ca bugetul pierde peste 24 de milioane de euro din cauza acestui fenomen.

Tigarile de contrabanda lovesc in marcile din partea inferioara a pietei: Carpati, Snagov, Winchester. "Unul din doua pachete de tigari ieftine care se vinde in Romania provine din piata neagra", spune Marcel Cadar, director general la Galaxy Tobacco. El adauga ca acestea fac concurenta neloiala marcilor autohtone, deoarece se vand la preturi prohibitive. "Am vazut in magazine tigari Plugaru sau Doina, care se vand cu 13.500 de lei/pachet sau cu 14.500 de lei/pachet, in conditiile in care numai acciza reprezinta 15.000 lei/pachet", afirma Cadar. Din acest motiv, un pachet de Carpati costa 22.000 de lei, din care 15.000 de lei reprezinta acciza. Pretul tigarilor de contrabanda este redus, deoarece nu contine acciza care reprezinta mai mult de jumatate din costul unui pachet. In cazul marcii Carpati, acciza reprezinta aproape 70%. In cazul brandurilor de lux, reprezinta mai putin, circa 50%.

INTENSIFICARE.

Cresterea accentuata a accizei la tigari, incepand cu 1 aprilie, a lovit si mai tare in brandurile care se adreseaza consumatorilor cu venituri mai reduse. "Ponderea accizei in pretul de vanzare cu amanuntul este mult mai mare la tigaretele ieftine decat la cele scumpe", spune Cadar. El adauga ca s-a produs o modificare chiar in structura pietei, pe de o parte, prin accentuarea vanzarii produselor contrafacute, iar, pe de alta parte, prin migrarea unor consumatori catre produsele mai scumpe in urma micsorarii diferentei de preturi.

BUGETUL.

Estimarile producatorilor arata ca nivelul contrabandei cu tigari se ridica in Romania la 4%-6% din totalul pietei de tigarete, insa tendintele sunt de crestere vertiginoasa. Valoarea este destul de mare daca se are in vedere ca 1% contrabanda echivaleaza cu circa 6 milioane de euro pierderi la bugetul de stat. Calculele arata ca pierderea se cifreaza undeva intre 24 si 36 de milioane de euro anual.

RECUNOASTERE.

Autoritatile romane cunosc fenomenul. "Exista un segment de cumparatori care se aprovizioneaza de pe piata neagra cumparand marci precum Doina, Plugarul, Saint George, venite clandestin din Moldo- va si Ucraina", spune Adrian Cucu, comisar general la Garda Financiara. El adauga ca institutia pe care o conduce s-a concentrat pe segmentul de comert, facand razii in piete si magazine pentru a depista tigarile comercializate ilegal. In Bucuresti, in pietele Berceni, Progresul, Gorjului, Delfinului, se deruleaza din plin comertul cu asemenea marci de tigari. Fenomenul prolifereaza din cauza tendintei firesti pe care o are populatia cu venituri mai modeste sa cumpere tigari mai ieftine, spune Cucu.

"Bugetul este evident afectat, pierderea este grava, insa nu as spune ca se ridica la valori alarmante", adauga comisarul-sef. Surse din Politia de Frontiera afirma ca cele mai des traficate marfuri sunt tigarile. La cote foarte ridicate se mentine contrabanda cu tigari provenite din trenurile internationale care vin din Republica Moldova si din tirurile venite din Ungaria. Raziile efectuate de Politia Transfrontaliera au descoperit ca prin trenul Prieteniei intra ilegal in tara miile de baxuri. Sunt ascunse peste tot. In gurile de aerisire, in tancurile de apa, in nisele si in banchetele vagonului-restaurant.

PIATA NEAGRA

"Exista un segment de cumparatori care se aprovizioneaza de pe piata neagra cu marci precum Doina, Plugarul, Saint George. Bugetul este afectat, pierderea este grava, insa nu as spune ca se ridica la valori alarmante"
Adrian Cucu
comisar general la Garda Financiara

PRETURI

"Peste 50% din tigarile ieftine sunt din contrabanda. Am vazut in magazine tigari Plugarul sau Doina, care se vand cu 13.500 de lei/pachet, in conditiile in care numai acciza reprezinta 15.000 lei/pachet. De aceea un pachet de Carpati comercializat legal costa 22.000 de lei"
Marcel Cadar
director general la Galaxy Tobacco

MIGRAREA RETELELOR

Pretul unui pachet de tigari comercilalizat legal variaza intre 4 euro si 7 euro in tari precum Franta, Germania sau Anglia. In schimb, este de numai cativa euro centi in Rusia, Ucraina sau Republica Moldova. Diferenta este data de nivelul accizei foarte mari in Uniunea Europeana, comparativ cu restul tarilor, in special cu cele din Est. Urmarind tabloul distributiei preturilor in Europa, constatam ca reteaua traficantilor de tigari nu are cum ocoli Romania. Surse din Politia de Frontiera ne-au declarat ca in ultimele luni la granita din partea de est a tarii a crescut numarul traficantilor care intra cu tigari in Romania. O parte din ele raman in tara, iar o alta parte ia drumul Uniunii Europene.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.