Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a avertizat ieri bancile care au majorat dobanzile in mod nejustificat in ultimele zile, precizand ca BNR pregateste masuri impotriva institutiilor care au comis abuzuri.

Declaratiile au fost facute dupa o intalnire pe care oficialii bancii centrale au avut-o cu reprezentantii bancilor comerciale. Acestia au incercat sa justifice ca majorarea dobanzilor este o consecinta a lipsei de lichiditate cu care s-au confruntat in ultima vreme.

Desi a refuzat sa le nominalizeze, Isarescu a aratat ca este vorba despre zece institutii financiare si a criticat faptul ca acestea s-au imprumutat din piata, in loc sa activeze facilitatea de lombard. In ultimele zile, mai multe banci au marit considerabil dobanzile, obligand in acest fel clientii sa plateasca rate cu pana la 200 de euro mai mari, motivandu-le cu criza economica mondiala. Cele mai multe plangeri legate de marirea dobanzilor au avut ca tinta Bancpost, care aparent este fruntasa in domeniul jecmanirii clientilor. „Avertizez bancile ca au inceput sa curga reclamatii de la clienti privind introducerea unor comisioane suplimentare. Vom sanctiona dur tentativa unor banci de a apasa pe umerii consumatorilor”, a declarat Isarescu. Totodata, oficialul bancii centrale a spus ca s-a facut prea mult zgomot pentru nimic si ca situatia actuala de pe piata bancara este una temporara. „E o tendinta de a crea un zgomot mare care sa atraga atentia ca exista o criza pe piata romaneasca. (...) S-au inregistrat pierderi si pentru acoperirea acestora se induce ideea de criza bancara”, a mai spus guvernatorul. In plus, acesta sa sublinieze ca nu exista o lipsa de lichiditate in sistem si ca nici o banca de pe piata romaneasca nu are probleme de solvabilitate.

Ratele, majorate cu pâna la 200 de euro
Scandalul legat de bancile romanesti care au aruncat in aer dobanzile la credite, justificand cresterile cu actuala criza financiara de pe plan mondial, a luat amploare. Panica si revolta s-au instalat printre sutele de mii de romani care au credite odata cu primirea acasa a unei instiintari privind majorarea ratei. Astfel ca unele rate ale celor care au luat imprumuturi au crescut cu 50, 100 sau chiar 200 de euro. Specialistii din piata spun ca, la creditele ipotecare in lei, dobânda anuala efectiva (DAE) a ajuns la 18%, in timp ce pentru creditele de consum, dobânda a trecut de 25%. Institutia de creditare cu cele mai multe reclamatii pe fondul maririi dobanzilor este Bancpost. Sunt cazuri in care multe persoane au primit acasa instiintari de la Bancpost ca dobanda li s-a marit de la 14,5% la 20% pentru un credit in lei. Tot la aceasta banca, un client se plangea ca luna trecuta avea o dobanda la un credit in franci elvetieni de 9,70% , luna aceasta ajungand la 10,75%.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.