"S-ar putea ca anul viitor sa avem o crestere economica mai mica decat anul acesta, este foarte posibil", a declarat Tariceanu intr-un interviu acordat TVR, referindu-se la efectele pe care le-ar putea avea criza financiara din SUA asupra economiei romanesti. Premierul a adaugat ca alte efecte ar putea fi o criza a lichiditatilor si o scumpire a creditului, dar ca economia Romaniei, in ansamblu, nu este expusa major efectelor crizei financiare internationale.

Premierul Tariceanu a declarat saptamana trecuta ca Romania nu va fi afectata de criza financiara internationala, turbulentele inregistrate pe bursele romanesti fiind cauzate de nevoia de lichiditati a investitorilor straini, care au fost nevoiti sa vanda participatiile si nu de o scadere a increderii in economia tarii. Declaratia premierului a venit dupa scaderi masive ale bursei romanesti la inceputul saptamanii trecute, intr-un context international marcat de cresterea aversiunii la risc a investitorilor, dupa falimentul Lehman Brothers, preluarea Merrill Lynch si impasul celui mai mare asigurator mondial, AIG, salvat in extremis de Federal Reserve.

In prima jumatate a acestui an, produsul intern brut (PIB) al Romaniei a fost de 195,8 miliarde lei (53,3 miliarde euro), in crestere cu 8,8% fata de perioada similara din 2007, avansul economic anual in trimestrul II fiind de 9,3% - ambele recorduri ale perioadei postrevolutionare, potrivit primelor estimari publicate la inceputul acestei luni de Institutul National de Statistica (INS).

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca estimarile Guvernului privind cresterea economica se situeaza intre 8,5% si 9,1% pe intregul an.