Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) a investit 40.000 de lei pentru a deveni prima institutie publica din Romania care lanseaza un site web cu functii vocale, a declarat secretarul de stat in cadrul MCTI, Zoltn Somodi

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a lansat marti varianta accesibilizata a propriului site web. Astfel, acesta devine primul site web al unei institutii publice din Romania care ofera optiunea "Accesibil", prin care utilizatorului ii este citit prin sinteza vocala continutul paginilor, pentru navigare fiind suficienta tastatura.

Potrivit reprezentantilor, MCTI a initiat si „Ghidul privind realizarea paginilor web pentru autoritatile si institutiile administratiei publice centrale si locale din Romania”, care trateaza si accesibilitatea site-urilor web pentru persoanele cu dizabilitati (deficiente de vedere, auz, motorii, de invatare, cognitive si neurologice etc.), introducand cerinte acceptate la nivel mondial.

e-Accesibilizarea se adreseaza nevazatorilor, persoanelor cu acuitate vizuala scazuta, dislexicilor, dar si persoanelor care nu au avut acces la educatie. Pentru persoanele cu acuitate vizuala scazuta sunt disponibile functii avansate de afisare marita a paginii si/sau cu modificarea paletei de culori, pentru a se obtine un contrast maxim adaptat fiecarui utilizator.

Comisia Europeana subliniaza contributia incluziunii digitale la indeplinirea obiectivelor de dezvoltare economica si sociala prin declararea anului 2008 drept anul e-Inclusion.

In Romania exista peste 240.000 de persoane cu dificultati de vedere, care au dreptul de a fi informati, la fel ca oricare alt cetatean. Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei va continua implementarea proiectelor e-Inclusion, pentru a se evita excluderea categoriilor defavorizate de la noile tehnologii si servicii, care altfel pot constitui bariere create involuntar de catre societatea informationala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.