Sute de mii de euro cheltuiti pentru redeschiderea unui consulat inactiv

Greu de inteles ratiunile pentru care s-a luat decizia redeschiderii Consulatului General de la Hong Kong. Tot la fel de greu de inteles de ce s-au cheltuit sute de mii de euro pentru o institutie a statului care s-a dovedit ineficienta. Acesti bani au fost alocati cu larghete, nu acelasi lucru putem spune despre subfinantarea Casei Olimpice de la Beijing obiectiv care pana la urma reprezinta imaginea Romaniei la cel mai important eveniment sportiv.

Desigur exista, ca intotdeauna, o explicatie oficiala. La finele anului trecut primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu l-a primit la Palatul Victoria, pe vicepremierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Zeng Peiyan. Seful Executivului a apreciat, in cadrul intrevederii, ca relatiile bilaterale romano-chineze se bazeaza pe o colaborare traditionala, care a cunoscut, in mod constant, o evolutie ascendenta. Cum era si firesc, China reprezentand o prioritate pentru Romania, premierul a mentionat ca relatia cu acest stat prieten reprezinta unul dintre pilonii politicii externe ai Romaniei in Asia. Tot atunci, seful Executivului a manifestat interesul pentru redeschiderea Consulatului General al Romaniei la Hong Kong, actiune menita sa intareasca relatiile dintre cele doua tari. Totusi, se pare, primul - ministru nu a fost informat corect despre situatia acestui consulat.

Despre eficienta lui mai putin s-a aflat, dovada ca in 2006 el a fost inchis. "Guvernul a decis rechemarea lui Grigorie Lungu din functia de consul general, sef al Consulatului General al Romaniei la Hong Kong - Regiunea Administrativa Speciala Hong Kong. Consulatul General al Romaniei la Hong Kong urmeaza sa-si inceteze temporar activitatea, pentru o mai buna repartizare a fondurilor Ministerului Afacerilor Externe in afara tarii. Decizia este conforma prevederilor art. 108 din Constitutie, HG nr. 760/1999 privind Regulamentul Consular, HG nr. 100/2004, precum si Regulamentului de organizare si functionare al Ministerului Afacerilor Externe, misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si institutelor culturale" - informa Biroul de Presa al Guvernului Romaniei in data de 29 februarie 2006.

O decizie corecta a Guvernului care a preferat sa nu mai aloce bani de la buget pentru o institutie a statului roman care intr-un an a eliberat doar 7 vize si a facut cateva procuri. Deci, total ineficienta. S-a schimbat ceva intre timp, dovada ca pentru Hong Kong a fost pregatita o echipa proaspata condusa de consulul general Romulus Eduard Goean. Desigur, aceasta echipa va avea la dispozitie tot confortul. Apartamente de top, sediu nou, dar si doua Mercedes-uri nou achizitionate. Toate acestea pentru cateva vize, ceva procuri si asistenta pentru... cativa romani cu treaba pe acolo. Nimic nu justifica aceasta redeschidere a Consulatului General de la Hong Kong. Propunerea de infiintare a unei astfel de institutii la Canton, zona extrem de importanta pentru dezvoltarea relatiilor comerciale dintre Romania si China nu a fost luata in seama, desi acolo an de an sosesc mii de romani cu ocazia targurilor si expozitiilor internationale, cetateni care au nevoie de asistenta legala din partea aparatului consular.
Si cu toate acestea a fost aleasa locatia Hong Kong. Este mai spectaculoasa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.