Procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva lui Adrian Nastase, care este acuzat de spalare de bani in dosarul "Trofeul Calitatii", in legatura cu modul cum si-a finantat campania electorala din 2004.

In acest dosar, Adrian Nastase nu este cercetat in calitate de prim-ministru, ci de sef de partid, deci procurorii DNA nu au nevoie de avizul Parlamentului pentru inceperea urmaririi penale. Potrivit anchetatorilor, Adrian Nastase ar fi beneficiat de 10 miliarde de lei vechi din operatiuni comerciale fictive, folositi pentru finantarea campaniei sale electorale din 2004.

In dosar este implicata Irina Jianu, fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, invinuita si in dosarul Zambaccian, pentru dare de mita si complicitate la insusirea de foloase necuvenite. Concret, Irina Jianu a organizat in 2004 afacerea "Trofeul Calitatii in Constructii", prin care peste 3.000 de firme au participat, contra cost, la simpozioane organizate de Inspectorat in colaborare cu societatea Urban Construct, condusa de Bogdan Popovici, apropiat al sotilor Nastase.

Prin intermediul lui Popovici, care este suspect si el in dosar, banii din cotizatiile incasate de la firmele participante ar fi ajuns la societatea Eurografica, cea care a confectionat materiale electorale pentru Adrian Nastase. Daca va fi demonstrata implicarea directa a lui Nastase in acest dosar, acesta risca, potrivit Codului Penal, de la unu la cinci ani de inchisoare pentru spalare de bani.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.