Societatea de Turism Feroviar (STF) a cedat pentru 2,5 milioane de euro hotelul Astoria din vecinatatea Garii de Nord din Bucuresti. Acesta este una dintre cele mai importante cladiri interbelice ale Capitalei si numai terenul pe care este construit, aproximativ 3.000 de metri patrati, valoreaza aproape 5 milioane de euro.

Hotelul a fost pierdut de STF ca urmare a unei datorii de doar 15.000 de euro pe care societatea de stat a avut-o la firma de avocatura Sfaraiala si Asociatii. Aceasta a obtinut in justitie o decizie judecatoreasca prin care STF a fost obligata sa-si achite datoria. Conducerea STF, prin Luminita Gliga, nu a informat pe nimeni despre datoria societatii si nici nu s-a straduit sa faca rost de bani pentru a plati datoria, sustine Ministerul Transporturilor.

Cu decizia judecatoreasca in mana, firma de avocatura s-a adresat unui executor judecatoresc care a scos la licitatie hotelul. La licitatie nu s-a prezentat decat o singura firma, anume Orhideea Gardens SRL din Capitala (dezvoltatoarea proiectului imobiliar omonim) care a oferit 2,5 milioane de euro pe el. Luminita Gliga a refuzat ieri sa explice de ce a ramas impasibila atunci cand a primit instiintarea trimisa de executorul judecatoresc privitoare la datorii si la executarea hotelului.

Daniel Piturlea, principal actionar al Orhideea Gardens, este chiar si el surprins de afacerea facuta. „A fost o oportunitate, am vazut anuntul pus de executorul judecatoresc la judecatorie si am participat la licitatia la care am fost singurul ofertant. Nu am crezut ca voi castiga, am crezut ca este un aranjament“, spune acesta. Dupa spusele lui Piturlea si ale oficialilor de la Ministerul Transporturilor, misteriosul executor judecatoresc nici macar nu a amanat licitatia pentru a se asigura ca are cel putin doua oferte. Daniel Piturlea spune ca ar fi dat mai mult daca ar fi existat o contraoferta. „Eram dispus sa mai dau inca 300.000 de euro“, spune acesta.