Executivul a adoptat in sedinta de ieri ordonanta de urgenta prin care este introdusa taxa de poluare auto pentru autovehicule.

Potrivit noii grile, taxa va fi calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon si de noxe. Taxa creste pentru masinile noi vandute in Romania, in timp ce valorile scad la jumatate pentru autovehiculele Euro 1 si Euro 2 cu motoare de pana in 2.000 de centimentri cubi. Ordonanta va intra in vigoare la 1 iulie. Statul va restitui diferenta de taxa auto rezultata din suma platita potrivit reglementarilor din Codul Fiscal si noua taxa de poluare auto.

Guvernul a aprobat ieri ordonanta de urgenta prin care este introdusa taxa de poluare auto, calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon si de noxe.
Noua varianta a taxei, numita de aceasta data "de poluare", va inlocui de la 1 iulie taxa de prima inmatriculare aflata in prezent in vigoare. Taxa a fost redusa in functie de vechimea autoturismului si de gradul de poluare auto, si va fi calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon si de noxe, potrivit ordonantei de modificare a taxei. Astfel, taxa creste pentru masinile noi vandute in Romania, in timp ce valorile scad la jumatate pentru autovehiculele Euro 1 si Euro 2 cu motoare de pana in 2.000 de centimentri cubi, taxa ramanand totusi mai mare pentru automobilele vechi de import.

Potrivit ordonantei, statul va restitui diferenta de taxa auto rezultata din suma platita conform reglementarilor din Codul Fiscal si noua taxa de poluare auto.

Seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), Adrian Ciocanea, a reamintit ca fondurile colectate din taxa de poluare pentru autovehicule vor fi utilizate pentru finantarea proiectelor si programelor pentru sapte domenii de protectie a mediului, printre care innoirea parcului auto, avand in vedere ca 54% din masinile din Romania au un grad ridicat de poluare.

In ceea ce priveste prima de casare, proprietarii de autoturisme mai vechi de 12 ani vor primi in schimbul masinii vechi suma de 4.000 de lei, sub forma unui avans pentru cumpararea unei masini noi. Programul, care vizeaza inlocuirea masinilor vechi, poluante, este cunoscut sub numele de "Programul Rabla".

Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut Ministerului Mediului si Administratiei Fondului de Mediu sa prezinte rapoarte periodice in care sa se detalieze modul de utilizare a sumelor care vor fi obtinute din taxa de poluare auto.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.