In plina campanie electorala, deputatii vin cu propuneri legislative populare, ultima isprava de acest gen constand in acordarea de stick-uri de memorie elevilor, fara a tine cont de implicatii si de faptul ca nu toti scolarii nu au computere.

Ieri, in plenul Camerei Deputatilor s-a adoptat, cu majoritate de voturi, o propunere legislativa, care prevede ca toti elevii si prescolarii vor primi, la inceputul fiecarui ciclu din invatamantul preuniversitar, un USB de 4 GB, pe care sa fie salvate manualele in format electronic.

De aceasta facilitate ar trebui sa beneficieze, in viziunea celor 43 de senatori si deputati initiatori (apartinand tuturor grupurilor parlamentare), toti elevii din invatamantul preuniversitar, de stat sau privat. Conform proiectului, stick-urile (dispozitive de memorie detasabila) ar trebui sa aiba o capacitate de stocare de minimum 4 GB, ar urma sa se acorde la inceputul fiecarui ciclu scolar, incepand cu anul 2008-2009, iar modalitatea de achizitie si distribuire ar pica in sarcina Guvernului, informeaza Romania Libera.

Deputatul PD-L Petru Calian a spus ca "daca avem corn, avem lapte de ce nu am avea si memory stick". Reprezentatul minoritatilor, Varujan Pambuccian, s-a exprimat in favoarea acestei masuri pe motiv ca "decat sa care o geanta plina de carti, e mult mai simplu sa iei cu tine o memorie". Pentru a fi mai convingator un deputat PRM a venit chiar la tribuna cu un memory stick pe care l-a agitat in aer, facand o scurta prezentare a calitatilor acestui "bat de memorie", cum l-a numit.

Deputatul UDMR, Marton Arpad, nu a fost insa prea incantat de demonstratia colegului de la PRM si l-a ironizat, cerandu-i sa vina la tribuna si sa citeasca un fragment de pe acel "obiect". El a sustinut ca ar fi mult mai bine ca elevii sa aiba un laptop sau un calculator.

Potrivit proiectului elevii din clasele intai, a V-a si a IX-a ar urma sa primeasca gratuit stick-urile de memorie pe care sa aiba salvate manualele.

Cei 43 de parlamentari au avansat totodata si un pret pentru stick-uri: "sub 40 RON bucata", pret care este sub cel de pe piata. In plus, "alesii" au ignorat total faptul ca este inca mic numarul elevilor care detin calculatoare acasa, iar multe scoli nu sunt prevazute cu laboratoare de informatica, relateaza tot Romania Libera.

Astfel, sistemul de invatamant de stat cuprinde in prezent in jur de 3,6 milioane de elevi, dintre care 1,9 in scoli din mediul rural si 1,7 la oras. Practic, mai bine de jumatate din elevi locuiesc si invata la tara, prea putini avand acces la calculator. Chiar si putinele computere de la scoala sunt aproape inutile, deoarece, fiind de generatie veche, nu au USB si deci nu pot folosi memory stick-uri.

Potrivit EVZ, daca elevii vor primi gratuit, din toamna, memory-stickuri si vor invata dupa manualele in format electronic, ei vor sta in fata computerului ore intregi in fiecare zi, lucru care le poate afecta grav sanatatea.

Parintii nu au fost intrebati ce parere au si nici medicii de medicina scolara. Ce risca elevii? Scolioza, afectiuni ale vederii, tulburari comportamentale, dependenta de computer. Medicii spun ca nu se cunosc efectele pe termen lung ale petrecerii unui timp indelungat, zilnic, in fata computerului.

Multi medici specialisti nu sunt de acord cu ideea manualelor electronice, care i-ar tine pe elevi foarte mult timp la computer.

Cele mai multe probleme ce pot aparea sunt cele de vedere. Dr. Andreea Ciubotaru, oftalmolog de copii, a gasit multe neajunsuri ideii: „Computerele afecteaza mult dezvoltarea si agraveaza viciile de refractie - miopia si hiopermetropia“. Apoi, spune medicul, apare riscul aparitiei strabismului, iar ciclul somn-veghe este tulburat.

Cand a aflat ca proiectul de lege prevede acordarea de stick-uri si la clasa I, un medic oftalmolog n-a putut decat sa spuna: „Oh, Dumnezeule!“.

Dr. Corneliu Popescu, ortoped la Spitalul „Bagdasar-Arseni“, din Capitala, spune ca si coloana poate fi afectata la cei care petrec prea mult timp in fata computerului, intr-o pozitie vicioasa: „In timp, pot aparea diformitati la nivelul coloanei, cum ar fi scolioza“.

„Sunt mai bune cartile, faciliteaza comunicarea“, spune si psihologul Dana Gheorghe.

Potrivit Gandul, Premierul Tariceanu, care stie de acest proiect din 19 martie, nu este deloc incantat ca ar trebui sa bage mana adanc in vistieria statului. In punctul de vedere remis Camerei Deputatilor, Calin Popescu-Tariceanu spune ca in propunere nu se precizeaza daca vor primi USB-uri atat elevii de la stat, cat si cei de la particular, fapt care „ar insemna mai multi beneficiari si, deci, costuri mai ridicate”.

De asemenea, seful executivului combate si motivatia acestei propuneri, al carei scop ar fi facilitarea accesului la manualele in format electronic al elevilor.

Manualele in forma electronica sunt accesibile doar elevilor care invata in scoli ce au in dotare laboratoare de informatica. Sunt foarte multi elevi care insa nu au acces la ele (n.r. manuale), neavand, la scoala sau acasa, un calculator”. Guvernul atentioneaza Parlamentul ca nu intentioneaza sa plateasca acest dar electoral, in valoare de 85,5 milioane de lei pe an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.