Legea privind statutul corpului diplomatic si consular al Romaniei prevede ca diplomatul "sa aiba in toate imprejurarile o conduita profesionala si morala ireprosabila".

De la ce spune legea pana la cum stau lucrurile de fapt in Romania, distanta-i ca de la cer la pamant. Cazul Crulic, cazul Manuela Vulpe sunt doar doua din situatiile in care reprezentanti oficiali ai tarii noastre in strainatate nu si-au facut datoria, ci mai mult ne-au facut de ras. Din pacate pentru noi, aceste cazuri nu sunt exceptii, sunt regula in Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Iar situatia nu se va schimba in bine atata vreme cat conducerea ministerului nu face nici macar o verificare minima a oamenilor pe care-i trimite la post. Astfel, dintr-o scrisoare trimisa la redactie am aflat ca ambasadorul Romaniei in Kenya, Mihai Coman, si-a falsificat, cu naturalete, CV-ul oficial, postat pe site-ul ministerului. Acest lucru poate fi probat cu documente, inclusiv cu cartea de munca a ambasadorului, "detaliu" ce pare ca nu a fost luat in calcul de minister.

Economist in CV, sofer in realitate

Semnatarii scrisorii, care precizeaza ca au lucrat cu actualul ambasador, sustin ca in perioada 1993-1995, in care acesta a scris in CV ca a fost economist si director de personal la Concis SA, filiala din Germania, Mihai Coman a fost de fapt un simplu sofer si curier pentru directorul firmei. Lucru certificat si de permisul sau de munca pe care scrie "muncitor pe santier".

Mai mult decat atat, cei sase ingineri care semneaza scrisoarea afirma ca de fapt perioada in care ambasadorul a lucrat in Germania s-a limitat la cateva luni, din mai '93 pana la inceputul anului 1994. Acest lucru s-a intamplat deoarece conducerea filialei se schimbase si s-a incercat folosirea lui Coman pe post de translator, insa cum acesta nu cunostea o boaba de germana, tentativa a esuat lamentabil, iar actualul ambasador a trebuit sa se intoarca acasa, cu coada intre picioare. In plus, semnatarii scrisorii semnaleaza faptul ca actualul ambasador al Romaniei in Kenya nici macar nu a avut acte de angajare, el fiind platit din cheta pe care o faceau oamenii de pe santier.

Toate aceste lucruri pot fi aflate la o simpla consultare a cartii de munca a lui Mihai Coman, aspect care pare sa nu-i fi interesat pe cei din MAE, care l-au promovat pana la functia de ambasador. Potrivit cartii de munca, in perioada 1991-1998 Mihai Coman a lucrat in diverse parti, dar pe perioade scurte de timp, respectiv cateva luni. Insa din CV-ul laudativ al ambasadorului reiese ca acesta a activat, pe rand, din 1991, ca economist la Ceres, apoi ca economist la sus-numita firma Concis, in 1995 fiind economist la Romirex, angajat la Directia Contencios al Monitorului Oficial, iar din 1995 pana in 1998, expert guvernamental al DIE.

Semnatarii scrisorii conchid ca experienta manageriala invocata in CV-ul lui Mihai Coman se reduce de fapt la postul de 60 zile ocupat la ambasada din Yemen in 2000 si la cele cateva saptamani in 1983 cand a lucrat ca merceolog la Fructexport. Semnatarii scrisorii sunt Muscan Catalin - inginer topograf santier Germania, Ghenghea Andrei - inginer-sef santier Bad Homburg, Germania, Scheau Nicolae - sef santier Germania, Tone Hans - inginer santier Leipzig, Zeno Florea - translator santier Leipzig, Nestian Traian -sef santier Leipzig.

Declaratia de avere, la fel de "reala" ca si CV-ul

Desi legea prevede ca ambasadorii, in calitate de inalti functionari publici, sunt obligati sa completeze declaratii de avere si de interese si sa le reactualizeze daca intervin schimbari, Mihai Coman a "uitat", ca si in cazul CV-ului, sa declare situatia reala. Astfel, cu toate ca scrie negru pe alb ca este casatorit, Mihai Coman nu sufla o vorba despre averea sau veniturile sotiei sale, asa cum cere in mod obligatoriu legea.

MAE stie, dar inchide ochii

Am incercat sa aflam si punctul de vedere al Ministerului Afacerilor Externe in legatura cu acest subiect. Raspunsul a fost naucitor ca forma, dar total lipsit de fond, intrucat nu raspunde semnelor de intrebare ridicate de noi. "Va comunicam ca la momentul angajarii in MAE a ambasadorului Romaniei in Republica Kenya, domnul Mihail Constantin Coman, a fost verificata indeplinirea conditiilor legale pentru dobandirea calitatii de membru al Corpului diplomatic si consular al Romaniei, nefiind constatate incompatibilitati". Atat. In aceste conditii si cu asemenea reprezentanti in strainatate, nu putem sa ne asteptam decat la continuarea sirului de scandaluri in diplomatia romana.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.