Arestarea lui Viktor Bout urma sa aiba loc in Romania, dar difuzarea, in 3 februarie, a filmului "Traficantul de arme", inspirat din viata lui, l-a facut suspicios si l-a determinat sa nu mai vina ca sa perfecteze o tranzactie aflata in vizorul agentilor secreti, arata NewsIn.

Viktor Bout ar fi trebuit sa ajunga in Romania, in saptamana 4 - 11 februarie, pentru a stabili detaliile unui transport de arme pentru care convenise cu potentialii clienti - colaboratori ai Agentiei Americane Antidrog (DEA) - sa primeasca 5 milioane de dolari, au declarat, pentru NewsIn, surse judiciare de la Bucuresti.

La 29 ianuarie, in jurul orei 10:10, complicele lui Viktor Bout, Andrew Smullian, a folosit un telefon mobil pus la dispozitie de unul din colaboratorii sub acoperire ai DEA - care se dadeau clienti/intermediari interesati de arme, pentru a discuta despre deplasarea acestuia in Romania.

Smullian i-a spus lui Bout ca cei doi "clienti" il ateapta sa vina in Romania daca are intentii serioase in acest sens. Bout l-a intrerupt pe complice si i-a spus: "E suta la suta sigur. Asteptati-ma in maxim 10 zile. O sa fiu acolo. Fii sigur ca este adevarat", se arata intr-un document al justitiei americane care detaliaza etapele operatiunii si continutul relevant al discutiilor interceptate. Potrivit lui Smullian tranzactia urma sa aiba loc in Bulgaria.

In 5 februarie, autoritatile romane au interceptat o conversatie intre Viktor Bout si un alt asociat al acestuia (neidentificat in documentele judiciare citate) decat sub codul "CC2". Potrivit acestei discutii, Bout i-a cerut lui CC2 ajutorul pentru obtinerea vizei turistice pentru Romania. CC2 ii spune ca va analiza problema, dar l-a avertizat ca Romania nu este un loc sigur pentru el.

Agentul DEA care a intocmit cererea de arestare a lui Bout specifica, pe baza unor informatii ale autoritatilor din Romania, ca in jurul datei de 24 decembrie 2007, un jurnal de stiri TV din Romania a relatat despre o relatie de afaceri intre Bout si CC2. In ziua urmatoare, autoritatile romane au interceptat o convorbire telefonica intre Bout si CC2 in care acesta din urma l-a intrebat pe Bout daca a auzit despre aceste stiri din presa de la Bucuresti.

Complicele sau, Andrew Smulian, a stat in Romania aproximativ doua saptamani, timp in care a fost supravegheat permanent de ofiterii de la crima organizata din Politia de Frontiera si de Serviciul Roman de Informatii. Nu a fost arestat pentru ca serviciile secrete americane il urmareau pe Bout. Arestarea lui Smulian ar fi tulburat apele in sfera de influenta si de credibilitate a rusului Bout si cu siguranta acesta s-ar fi ascuns.

Andrew Smulian s-a intalnit in Romania, la Bucuresti, cu colaboratori ai agentiei antidrog din SUA si au stabilit coordonatele unei tranzactii de arme.

Procurorul american care instrumenteaza acest caz a mai lucrat cu politistii de frontiera si in 2007 cand a fost arestat in Romania regele heroinei, Hosseim Karimi.

Politia thailandeza l-a prezentat astazi presei pe celebrul traficant rus de arme Viktor Bout, cu catuse la maini, in timp ce un resonsabil american a confirmat intentia ferma a Statelor Unite de a obtine extradarea sa.

Descris ca un "negustor al mortii" pentru ca in ultimii 15 ani ar fi furnizat arme din Africa pana in America de Sud, trecand prin Afganistan, Viktor Bout a fost arestat ieri, la Bangkok, dupa o operatiune in cursul careia agentii americani s-au dat drept responsabili ai gherilei marxiste columbiene FARC.

Viktor Bout, un barbat masiv, in varsta de 41 de ani, cu ochi albastri si mustata blonda, a fost escortat de 15 politisti si membri ai echipelor de commando armate thailandeze, cand a fost prezentat presei din intreaga lume, vineri dimineata. Cu catuse la maini, imbracat intr-un tricou portocaliu si cu pantaloni kaki, el a stat impasibil si tacut cat au vorbit oficialii din politie.

"Este numit negustorul mortii si lord al razboiului pe drept cuvant", a declarat Thomas Pasquarello, director DEA pentru Asia de Sud-Est, confirmand intentia autoritatilor americane de a obtine extradarea traficantului rus catre Statele Unite. "Avem mandate de arestare si avem intentia de a-l extrada", a spus el.


In conditiile in care Rusia si alte tari isi pun la randul lor problema extradarii, autoritatile thailandeze au anuntat ca nu au decis inca ce soarta ii rezerva lui Bout, care a inspirat personajul interpretat de actorul american Nicholas Cage in filmul "Lord of War".

"Daca procurorul general (al Thailandei - n.red.) va prezenta dosarul in fata unui tribunal (Viktor Bout - n.red.) va fi vizat de un proces judiciar si va fi inchis", a declarat generalul de politie Surapol Tuanthong, comandant adjunct al Biroului Central de Investigatii thailandez, intr-o conferinta de presa.

"Daca procurorul general considera ca nu exista suficiente elemente pentru a-l aduce in fata justitiei in Thailanda, dosarul sau nu va fi prezentat tribunalului", iar Agentia Antidrog americana (DEA), care a participat la operatiunea de arestare, "ar putea sa il duca pe Viktor Bout in Statele Unite", a adaugat el.

Viktor Bout a ajuns ieri la Bangkok, venind de la Moscova la bordul unei curse a Aeroflot, au precizat anchetatorii thailandezi. El a fost arestat cateva ore mai tarziu, fara a opune rezistenta, in restaurantul unui hotel de cinci stele din Bangkok. La operatiune au participat agenti americani si thailandezi.

Autoritatile americane au precizat ca traficantul a cazut intr-o capcana intinsa cu rabdare de mai multe luni de catre agentia antidrog (DEA), in colaborare cu politistii thailandezi, dar si cu omologii lor din Romania, Danemarca si Antilele olandeze.

Agentii DEA s-au dat drept lideri ai gherilei columbiene FARC (Fortele Armate Revolutionare din Columbia), careia Viktor Bout ii vindea arme de mult timp. Traficantul venise la Bangkok pentru a finaliza o tranzactie de mai multe milioane de dolari pentru furnizarea unor rachete sol-aer SAM si a unor lansatoare de rachete, potrivit autoritatilor americane.

Potrivit unui document publicat joi de curtea federala din Manhattan, un complice al lui Bout, Andrew Smulian, a carui soarta nu este sigura pentru moment, a fost in Romania pentru a incheia tranzactii cu potentiali cumparatori, iar autoritatile au interceptat convorbiri si au inregistrat intalnirile pe care acesta le-a avut in Romania cu doi colaboratori ai agentiei antidrog din SUA.

O serie de interceptari telefonice si emailuri dovedesc ca Bout si Smulian au negociat sa vanda arme cu doua "surse confidentiale care lucrau cu DEA" si care s-au dat drept reprezentanti ai FARC. Intr-o serie de intalniri care au avut loc in Romania si care au fost inregistrate, Smulian le-a spus celor doi colaboratori ai DEA ca Bout le poate furniza imediat 100 de rachete SAM, ca le poate furniza, de asemenea, elicoptere si lansatoare de rachete, ca poate aranja ca aceste arme sa fie parasutate pe teritoriul columbian si ca transportul acestor arme ii costa 5 milioane de dolari.

La una dintre aceste intalniri care au avut loc in Romania, Smulian i-a dat unuia dintre colaboratorii DEA un stick digital de memorie care continea articole despre Bout si documente continand fotografii si specificatii despre rachetele SAM si lansatoarele de racheta pe care Smulian spusese ca Bout le poate furniza.

Intre aceste intalniri cu cei doi colaboratori sub acoperire ai DEA, Smulian a vorbit cu Bout la un telefon mobil pus la dispozitie, la indicatia conducerii DEA, de unul dintre agenti. Aceste conversatii dintre Smulian si Bout au fost interceptate legal de autoritati straine, precizeaza documentul Departamentului american de Justitie.

Procurorul newyorkez Michael Garcia a multumit tuturor acestor servicii care au contribuit la succesul operatiunii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.