Rectorul UMF afirma ca din dosarul de profesor universitar al lui Sorin Oprescu lipsesc 11 pagini importante. Falsurile si lista celor 21 de articole presupus publicate insumeaza exact 11 pagini.
Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila“, profesorul Florian Popa, a declarat ieri, pentru Cotidianul, ca au disparut documente din dosarul doctorului Sorin Oprescu, pe care Comisia de etica il analizeaza in prezent, ca urmare a articolului „Sorin Oprescu si-a masluit dosarul de profesor“. „Marti am luat dosarul de concurs din arhiva universitatii. Dosarul nu era intreg. Aici e problema mea. O parte importanta a disparut. Vreo 11 pagini din capitolul referitor la articolele publicate lipsesc. Lipsesc si referatele comisiei. Sorin Oprescu a venit la comisie si a spus ca are si el un dosar de la vremea respectiva, pe care l-a pastrat acasa. Dar eu nu ma pot baza pe dosarul lui de acasa si probabil va trebui sa cer dosarul aflat in arhiva Ministerului Educatiei.“ Potrivit rectorului, lipseste opisul celor 21 de articole pe care senatorul PSD le declara ca fiind publicate in reviste din Romania. Opisul, pe care Cotidianul il detine, a fost recunoscut de Oprescu ca fiind autentic in cadrul interviului acordat ziarului nostru. Daca adaugam si cele 8 xerocopii ale articolelor falsificate, ar rezulta 11 pagini.

Cotidianul a publicat marti un articol potrivit caruia Sorin Oprescu si-a obtinut titlul de profesor universitar pe baza unui dosar plastografiat. Dintre cele minimum 20 de lucrari stiintifice pe care trebuia sa le aiba publicate in reviste de specialitate, Oprescu a depus dovezi doar pentru 15. Dintre acestea, opt par a fi falsuri: peste paginile revistei originale, el a asezat o foaie cu inceputul unei lucrari proprii, redactata la calculator si fara caractere diacritice. Montajul astfel obtinut l-a xeroxat si l-a prezentat ca atare comisiei, care i-a acordat titlul de profesor universitar. Lipsa diacriticelor si lipsa de continuitate logica dintre pagina masluita si cea urmatoare intaresc ideea de fals. La celelalte sapte lucrari pe care le-a publicat, Oprescu a modificat ierarhia oficiala a autorilor, astfel incit el sa devina prim autor.
Oprescu S.: Sorin sau Simona?
Sorin Oprescu isi lungeste lista cu lucrari stiintifice adaugindu-le si pe cele ale fostei sale sotii Simona, dat fiind faptul ca portalul PubMed le indexeaza cu numele si initiala prenumelui.

Imediat dupa ce Cotidianul a facut publice acte din dosarul de profesor al lui Sorin Oprescu, din care reiesea faptul ca acesta nu indeplinea unele criterii minime pentru a-i fi acordat titlul respectiv, senatorul PSD a invocat in apararea sa, atit pe la televiziuni, cit si in fata Comisiei de etica, cele 27 de articole din baza de date a Bibliotecii Americane de Medicina, pubmed.gov, scrise pina in anul 2000. De asemenea, si rectorul Florian Popa a sarit in apararea lui Oprescu, mai ales ca el insusi a facut parte din comisia ce nu a sesizat falsurile din dosar. „De cind sint in invatamintul superior nu am auzit de retragere de titluri, dar cred ca este posibil. Eu uitasem daca am fost sau nu in comisie. Am controlat PubMed, un serviciu al Bibliotecii Centrale Americane pentru domeniul de sanatate - tot ce se scrie aproape pe intreaga suprafata a globului si ce merita indexat e indexat de ei. Domnul Oprescu, in anul 2000, cind a candidat si a obtinut postul de cadru didactic, avea deja indexate in PubMed 21 de articole, probabil ca avea mult mai multe, dar acestea erau indexate si considerate de ei ca merita a fi incluse in PubMed“, a precizat marti profesorul Florian Popa.

Baza de date pubmed.gov, invocata atit de Sorin Oprescu, cit si de Florian Popa, indexeaza articolele de medicina in functie de numele autorului si de prima litera a prenumelui. La o cautare dupa cuvintele-cheie „Oprescu S.“ rezulta 31 de rezultate, din care 27 de lucrari sint publicate anterior anului 2000. Un amanunt din biografia lui Sorin Oprescu e de natura sa scurteze semnificativ numarul real al articolelor publicate de senatorul PSD. Fosta sotie a lui Sorin Oprescu este tot medic, conferentiar universitar specializat in endocrinologie si autoare a numeroase articole de specialitate. Prenumele ei este Simona. Simona Fica, inainte de casatorie si dupa divort, si Simona Oprescu, pe perioada casatoriei. Evident, lucrarile publicate cit timp a fost casatorita cu Sorin Oprescu apar indexate pe site tot cu „Oprescu S.“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.