Moment istoric la Lisabona, unde liderii statelor membre ale Uniunii Europene au semnat tratatul de reformare a blocului comunitar. Documentul este necesar pentru buna functionare a Uniunii ajunsa acum la 27 de membri

Documentul, care se va numi Tratatul de la Lisabona si care confirma sau extinde drepturile fundamentale ale cetatenilor, a fost semnat in cursul unei ceremonii solemne, in galeria interioara a manastirii Jeronimos, construita in stil gotic.

Tratatul de la Lisabona, aprobat in 19 octombrie in capitala portugheza, dupa luni de negocieri foarte laborioase, inlocuieste proiectul de Constitutie respins prin referendum de francezi si de olandezi in anul 2005.Textul va intra in vigoare in 2009, dupa ratificarea sa de catre statele membre.

Potrivit Evz, Tratatul de Reforma a Uniunii Europene, semnat la Lisabona intr-un entuziasm general, dupa luni de negocieri intre cele 27 de state membre, inlocuieste proiectul constitutional respins de olandezi si de francezi in 2005. Documentul va infiinta un presedinte UE, un sef al diplomatiei europene, va elimina in mare parte decizia prin consens si va intari rolul parlamentelor nationale in procesul decizional european.

Pentru ceremonia solemna din capitala Portugaliei, tara care preda Sloveniei zilele acestea stafeta presedintiei rotative a Uniunii, presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul de externe Adrian Cioroianu au evitat sa mai consume un nou episod al disputelor interne, pozand intr-o echipa.

Cotidianul mai adauga ca semnarea Tratatului de reforma de la Lisabona a reprezentat un prilej de ingropare, cel putin temporara, a conflictelor interne. Presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, au calatorit, lucru rar, impreuna in acelasi avion. Este vorba de Romanian Air Force One, premierul renuntind la cea mai mare parte a delegatiei sale. Conform unor surse din delegatia comuna, pe parcursul zborului de peste patru ore, Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu au stat de vorba indelung in biroul amenajat la bordul aeronavei Carpati. Pentru scurt timp, presedintele s-a retras in dormitor, iar premierul s-a odihnit in spatiul ce-i era rezervat.

Cu aceasta ocazie, Ziua aminteste de atentionarile de la Bruxelles. Romania ar trebui sa faca eforturi mai mari pentru a intari capacitatea administrativa, sa actioneze pentru a imbunatati stabilitatea macro-economica si pentru a reduce substantial birocratia excesiva in scopul imbunatatirii mediului de afaceri, releva un recent raport al Comisiei Europene, citat de Rompres. De asemenea, tara noastra va trebui sa isi modernizeze piata muncii in efortul de a ajunge la nivelul celorlalte state ale Uniunii Europene. Analiza face parte din ultimul Raport Strategic al Comisiei despre Strategia de la Lisabona, ce vizeaza cresterea economica si crearea de locuri de munca. Raportul va fi inaintat liderilor Uniunii Europene la Consiliul European din martie 2008. Consiliul va fi invitat sa adopte recomandari vizand sprijinul pentru fiecare stat membru pentru orientarea eforturilor lor catre reforme prioritare. Odata adoptate, aceste recomandari reprezinta viziunea comuna a statelor membre fata de ceea ce trebuie sa intreprinda fiecare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.