Zeci de kilometri liniari de documente ale Ministeruilui de Interne vor fi luate la mana de catre angajatii MIRA si reprezentantii Colegiului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS)

Ieri, ministrul Cristian David a emis un ordin prin care pune la dispozitia Colegiului toata arhiva privind informatorii Militiei, acte ale Directiei Pasapoartelor si alte documente din care ar putea reiesi activitati de politie politica savarsite de Ministerul Afacerilor Interne pe vremea regimului comunist. Activitatile de identificare a documentelor de interes pentru CNSAS vor demara peste doua saptamani, dupa ce protocolul MIRA-CNSAS va fi modificat.

Reprezentantii CNSAS au purtat, ieri dimineata, discutii cu conducerea Ministerului de Interne pe tema preluarii de catre Colegiu a fondului arhivistic privind informatorii Militiei. Pentru prima data, MIRA a pus la dispozitia CNSAS evidenta fondului arhivistic existent in „depozitele“ de la interne, fond ce cuprinde atat dosare de personal ale fostilor angajati, cat si rapoartele, sintezele sau alte documente de interes pentru Colegiu.

Cerere

Discutia despre transmiterea arhivei fostei Militii la CNSAS vine dupa ce, in anul 2006, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a emis o hotarare prin care la CNSAS ar fi trebuit transferate documente si arhive aflate in posesia mai multor institutii ale statului, mostenitoare ale fostelor organe de siguranta. Potrivit lui Ladislau Cendes, presedintele CNSAS, lucrarile informative ale Militiei sunt absolut necesare Colegiului, intrucat acestea ar contine date privind fapte de politie politica din vremea regimului comunist. Mai mult, din dosarele anumitor persoane din fosta Securitate care au primit deja de la CNSAS decizii de politie politica s-ar putea afla informatii noi despre activitatea acestora, putand aparea alte cazuri in urma legaturilor dintre acestia.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.