Marele Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, Eugen Ovidiu Chirovici, vorbeste despre ce face si ce nu face masoneria. Bonus, un pont: cica Basescu nu-i mason

De ce exista azi sapte mari loji masonice regulare in Romania?

Marea Loja Nationala din Romania e singura loja regulara recunoscuta international. De-a lungul timpului, unii au invocat nemultumiri si s-au separat si au decis sa se joace de-a masoneria. Ei au format asa-zise loji salbatice, care nu sint recunoscute nici in masoneria regulara, nici in cea iregulara. Fenomenul exista insa si la nivel mondial. In Texas exista o singura mare loja recunoscuta si inca opt structuri nerecunoscute.

Se discuta in masonerie despre politica si despre religie?

Nu se discuta chestiuni legate de politica si chestiuni confesionale. Sint interzise pentru ca astfel de discutii provoaca dezbinare intre oameni.

Adica nu exista oameni care intra in masonerie sa faca afaceri?

Cei care intra in masonerie ca sa faca afaceri se plictisesc repede.

Dar exista cazuri in care intrarea in masonerie faciliteaza anumite afaceri sau legaturi?

Daca doi doctori se intilnesc ca masoni si ii leaga si alte treburi profesionale, ei se pot apropia mai mult unul de altul. La fel, doi oameni de afaceri care intra in masonerie pot sau nu sa faca afaceri impreuna. Chiar daca au devenit masoni, scopul lor ramine totusi profitul.

Masonii au facut Revolutia franceza, revolutiile de la 1848, Marea Unire. Ce altceva au mai facut?

Este o distinctie clara intre evenimente in care au fost amestecati masoni si evenimentele generate de masonerie. Masoneria nu a girat manifestari violente. De exemplu, in timpul Revolutiei franceze, Saint Just si Danton faceau parte din acelasi atelier, fapt ce nu l-a impiedicat pe primul sa il trimita pe esafod pe celalalt.

Adica masonii actioneaza si masoneria, nu?

In momentul in care un mason e implicat intr-o actiune, exista un deliciu in a socoti ca executa un ordin al masoneriei.

Deci, ce face masoneria?

Masoneria nu e o asociatie de caritate. Rolul important e de a contribui la evolutia spirituala a membrilor sai, astfel ca acolo unde ii va duce pe acestia viata ei sa confirme invataturile masonice. Masoneria ia oameni buni si ii face si mai buni.

Concret, ce a facut masoneria pentru Romania in ultima vreme?

Masoneria a contribuit la refacerea legaturilor cu Occidentul dupa 1990. Nu zic ca, daca n-ar fi fost masoneria, n-am fi intrat in NATO sau UE, dar am jucat un rol deosebit de important.

Si ce altceva, in afara de UE si NATO?

S-a implicat in tot ceea ce a decurs din politica externa a Romaniei in spatiul European.

Doar implicatii politice?

In 2007 am facut acte de caritate in valoare de 30 de miliarde de lei, dar n-am ostentat cu asta. Nu asta e scopul nostru.

De ce Marea Loja a fost numita Asociatie de interes public a statului roman?

A fost o recunoastere morala a rolului diplomatic si social pe care l-am jucat.

Ati primit bani publici?

Nu am urmarit nici un folos material din aceasta recunoastere. Nu am primit bani de la stat. In Franta se intimpla acelasi lucru.

Cei care activeaza in celelalte loji masonice sint si ei masoni pentru dumneavoastra?

Nu-i putem considera masoni. Nu ne sint nici inamici, dar nu-i putem considera masoni.

De ce apar mereu in presa nume de masoni?

Un mason nu poate spune despre altul ca este mason. Se profita astfel de faptul ca noi nu putem confirma sau infirma acest lucru si se lanseaza tot felul de zvonuri. S-a spus ca si Adrian Copilul Minune e mason, pentru ca intr-o melodie a folosit expresia „pentru fratii mei“.

Sint masoni sau nu cei despre care a scris presa?

Cele mai multe nume care apar ca fiind ale unor masoni nu sint. Tariceanu nu-i mason, Basescu nu-i mason, Voiculescu nu-i mason.

Am nevoie de recomandari ca sa devin mason?

Nu e nevoie de recomandari, pentru ca nu este vorba de o slujba.

Dar ce trebuie sa faca cineva care vrea sa devina mason?

Trebuie sa ceara.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.