- Liberalii si partenerii lor udemeristi scot bani bugetari si din piatra seaca .Ministerul lui Vosganian a dat de lucru firmelor lui Peter Elek si Eugen Nicolaescu in cadrul Programului Geologic National

Banii publici continua sa se scurga catre societati in care sunt implicati demnitari importanti ai statului. Sub diverse forme, legale sau ilegale, anumite firme pun mana pe fel de fel de proiecte finantate cu fonduri de la bugetul de stat. Asa stau lucrurile si in cazul directorului Societatii Nationale a Apelor Minerale (SNAM). O firma la care actionar este Peter Elek (foto) a pus mana, conform unor surse, pe aproximativ un milion de lei noi (zece miliarde de lei vechi). Banii provin de la buget, prin Ministerul Economiei si Finantelor, condus de Varujan Vosganian. Institutie care controleaza inca SNAM.

Directia Resurse Minerale organizeaza, anual, concursuri de solutii pentru diverse teme de prospectiuni sau de cercetare geologica. Temele sunt propuse de specialistii din Directie, ele fiind apoi aprobate de minister, cu contrasemnatura Agentiei Nationale de Resurse Minerale. Proiectele castigatoare sunt finantate din sume alocate de la bugetul de stat pentru activitatea de cercetare geologica aferenta Programului Geologic National (PGN). Pentru anul 2007, acest buget se ridica la suma de 8,98 milioane de lei, bani care trebuie impartiti pentru 15 proiecte. Majoritatea firmelor care au abilitatea de a realiza astfel de proiecte sunt fostele Intreprinderi de Prospectiuni si Explorari Geologice (IPEG), cele mai multe dintre ele privatizate.

Printre firmele care au primit bani din partea ministerului se numara si Geolex Miercurea Ciuc SA. Societate specializata in foraje hidrogeologice, prospectiuni si explorari hidrogeologice, precum si documentatii de specialitate (studii, expertize etc.). Acesteia i s-a alocat, conform unor surse, aproximativ un milion de lei noi (zece miliarde de lei vechi) pentru realizarea "proiectului geologic privind elaborarea documentatiei Sinteza lucrarilor de cercetare geologica, executate in diferite faze, prospectiune, explorare, pentru mineralizatii in zona miniera a Muntilor Harghita, judetul Harghita, etapa II, Muntii Harghita de Sud". Asta in urma unei licitatii organizate la data de 29 mai de Directia Resurse Minerale din cadrul MEF.

Conflict de interese

Modul in care aceasta societate a castigat licitatia ridica insa semne de intrebare. Asta daca ne gandim la faptul ca, potrivit Registrului Comertului, actionar la Geolex este si Peter Elek. Director, asa cum spuneam, la Societatea Nationala a Apelor Minerale, care are sediul in aceeasi cladire in care functioneaza Directia Resurse Minerale. O institutie sub autoritatea Ministerului Economiei si Finantelor, din bugetul caruia s-a alocat suma ajunsa in conturile Geolex, si aflata in plin proces de transfer catre AVAS. Seful de la SNAM este actionar minoritar la firma din Miercurea Ciuc alaturi de Nenciu Elena-Luminita, Condrea Victor, Nenciu Ioan Sorin si Nenciu Vasile Traian.

Acesta nu este singurul contract care a ajuns la o firma in care e implicat Peter Elek. Societatea Geomold a castigat, tot in urma licitatiei din 29 mai, "Proiectul de cercetari privind acumularile de sare gema din perimetrul Slatina-Voivodeasa, judetul Suceava". Actionar majoritar la Geomold, cu 50,98%, este Geolex Miercurea Ciuc. Adica firma in care este implicat seful de la SNAM.

Pe de alta parte, trebuie spus faptul ca Geolex este abonata la bani publici. Astfel, ea a primit, in ultimii ani, din partea Ministerului Economiei, zeci de lucrari in judetele Mures, Sibiu, Harghita, Covasna si Brasov - toate finantate din bani publici. Majoritatea lucrarilor sunt foraje hidrogeologice de mare adancime, al caror beneficiar este chiar Ministerul Economiei. Mai mult, ministerul a incredintat Geolex, pe langa lucrari de foraje pentru apa potabila, inclusiv lucrari de foraj pentru ape minerale, domeniu in care activeaza Peter Elek.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.