Tinerii romani sunt incurajati sa invete, sa venereze si sa aplice principiile fasciste si antisemite ale lui Corneliu Zelea Codreanu

Organizatia Noua Dreapta si-a dezvoltat in acest sens o masinarie de propaganda nationala care raspandeste principiile extremiste ale "Garzii de Fier" pe toate canalele: vizuale, audio, virtuale.

Sunt anti-NATO, anti-UE si anti-evrei. Vor sa-i uneasca "pe toti nationalistii autentici intr-un front militant, radical si unitar". Instrumentul principal: educarea si indrumarea tinerilor in spiritul extremisto-sovinist. "Camarazii" ii venereaza pe Corneliu Zelea Codreanu si Horia Sima, conducatorii "Garzii de Fier" din perioada 1930-1940, promotorii atitudinii antisemite.

Si-au format cuiburi legionare in toate judetele. Noii camarazi doresc sa continue miscarea initiata de "Capitanul" Corneliu Zelea Codreanu si incearca sa convinga populatia ca cea mai buna ideologie este cea gardista.

Desi sustin ca se delimiteaza de miscarile fasciste si de extrema dreapta, programul si manifestele Noii Drepte (ND), organizatia legionarilor din Romania, spun cu totul altceva.

In scopul propagarii ideologiei legionaro-fasciste, extremistii de dreapta au dezvoltat o adevarata fabrica de propaganda. Din 2000 incoace, adeptii lui Corneliu Zelea Codreanu apeleaza la CD-uri, cantece, poezii, colaborari cu alte organizatii europene sau chiar mondiale, brosuri, reviste, asociatii, ONG-uri, Biserica, toate cu scopul unic de indoctrinare a populatiei, in special a celei tinere. Au fost monitorizati de SRI, au primit amenzi, au fost tarati prin holurile tribunalelor. Cu toate acestea, gardistii confectioneaza, raspandesc si vand in continuare simbolurile xenofobe pentru a face romanii sa imbrace haina ultra-nationalismului.

Magazin de desfacere

Una dintre metodele prin care Noua Dreapta incearca sa convinga tanara generatie sa adere la idealurile "Garzii de Fier" este un magazin online, in care legionarii vand compilatii de muzica ultra-nationalista realizata de formatia ND - "Brigada de Asalt", piese radicale ale unor formatii din Germania, Italia, Suedia, Olanda, Franta, SUA, Serbia, Rusia, Argentina si DVD-uri despre miscarea legionara. Ei mai comercializeaza sepci, insigne, tricouri si carti scrise de Ion Coja, fostul lider al gruparii extremiste Vatra Romaneasca, adversar declarat al evreilor.

Campaniile xenofobe

Legionarii au organizat si o serie de campanii menite sa promoveze atitudinea de izolare si de atatare a urii intre diferite nationalitati: anul trecut, in plina euforie a aderarii la UE, "camarazii" au raspandit in intreaga tara 50.000 de fluturasi in care romanii au fost avertizati asupra unor grave consecinte pe care le-ar suferi odata cu aderarea la UE, campanie intitulata "Vei ramane fara tara". Alte initiative ale legionarilor au constat in impartirea de pliante informative precum si lipirea de afise in mai multe orase ale tarii.

Propaganda muzicala

Un alt instrument prin care ND incearca sa formeze tinerii in spiritul ideologiei neo-fasciste este muzica extremista de dreapta. Legionarii de la Noua Dreapta au infiintat in acest sens trupa de rock "Brigada de Asalt", ale carei versuri incita la violenta contra strainilor si comunistilor. Trupa a promovat mesajele imbibate de ideologia neolegionara in concerte tinute in orasele Bucuresti, Timisoara si Pitesti.

Propagarea virtuala

Indoctrinarea cibernetica este alta unealta la care a apelat ND. In afara revistelor editate de organizatia legionara, precum "Noua Dreapta", "Militant", "Student!", sau ziarul "Spada" (aparut in noiembrie 2006 la Chisinau), urmasii lui Corneliu Zelea Codreanu au recurs la internet pentru propagarea ideologiei extremiste: NovoPress, AIM (Active Information Media), GID (Grupul Independent pentru Democratie), revista "Lumea" (publicatie lunara de politica internationala), Altermedia si Romanian Global News (RGN), sunt cateva dintre publicatiile online care promoveaza, ce-i drept voalat, unele manifestari ultranationaliste si ascensiunea unor idei si miscari radicale.

Parteneri "divini"

Tentaculele propagandandistice ale gardistilor, precum Altermedia fac trimiteri catre Biserica Ortodoxa Romana si catre institutii girate de aceasta, in special reviste teologice si asociatiile de studenti teologi. De exemplu, Asociatia Altermedia are drept parteneri revista teologica "Scara" si editura religioasa "Predania". Legaturile Noii Drepte duc de asemenea la Revista Ortodoxa "Murmur". In ceea ce priveste Noua Dreapta, acesta face referire la nu mai putin de 16 site-uri religioase partenere.

Trecere la Guvern si Armata

Noua Dreapta are ca partener Oficiul National pentru Cultul Eroilor (ONCE), structura guvernamentala in subordinea cancelariei primului ministru si care pana nu demult a fost in subordinea Ministerului Apararii Nationale. Directorul oficiului finantat din fonduri publice este Cristian Scarlat. Una dintre probele pentru arata ca ideile lui Scarlat se intrepatrund cu cele ale Noii Drepte este ca presedintele ONCE a semnat pentru restituirea proprietatilor scriitorului disident Paul Goma, ale carui idei au fost imbratisate in dese randuri de Noua Dreapta, pentru atitudinea sa antisemita.

Cuibul Altermedia

La nivel declarativ, Asociatia Altermedia, ONG aparut in 2004 pe scheletul serviciului de stiri online AlterMedia, "urmareste sa promoveze libertatea de expresie si sa prezinte publicului romanesc "cealalta fata a realitatii", aceea pe care mass-media oficiala o ocoleste sau o denatureaza in mod sistematic".

De fapt, Altermedia nu este decat unealta de propagare a ideologiei fasciste a Noii Drepte: presedintele Altermedia, Dan Adrian Ghita este si vicepresedintele Noii Drepte si portavocea filialei legionarilor din Bucuresti. Vicepresedintele Altermedia este Bogdan Ioan Stanciu, realizatorul unui site dedicat trupelor de gherila mexicane - "Armata Zapatista de Eliberare Nationale" (EZLN), o grupare militara care a pornit in 1994 o revolta armata impotriva guvernului mexican soldata cu numerosi morti. Stanciu este de parere ca "intr-un termen mai lung sau mai scurt, ne vom regasi si noi romanii, in situatia populatiilor indigene din statul mexican Chiapas: de a ne apara identitatea si nivelul de trai amenintate de un inamic comun, pe care pentru conformitate il vom numi globalizare. Ajunsi in acest punct, vom avea cu siguranta destule de invatat din experienta zapatista".

"Contaminarea" romanilor de pretutindeni

Tentaculele legionarilor sugruma romanii imprastiati pe mapamond. Unul dintre partenerii Noii Drepte este Romanian Global News (RGN), singura agentie de presa pentru romanii de pretutindeni, care deschide Noii Drepte orizontul propagandistic.

Un exemplu incredibil in acest sens este un material publicat de Romanian Global News in mai 2006 intitulat "Punti de legatura intre romanii de pretutindeni". Prin intermediul acestui material, romanii de pe mapamond sunt realmente incurajati sa tese legaturi cu Asociatia Romana pentru Patrimoniu (ARP), o organizatie condusa de un asa-zis intelectual, Artur Silvestri, care a oferit in 2006 publicatiei conduse de gruparea neo-fascista, Altermedia un premiu de excelenta pentru "contributia deosebita la raspandirea informatiei libere si pentru adeziunea la principiile civilizatiei traditionale". "Ramanem profund indatorati A.R.P. pentru recunoasterea astfel aratata activitatii noastre, simtindu-ne onorati si totodata motivati sa ne continuam munca", spunea in semn de recunostinta, vicepresedintele neo-fascistilor, Dan Adrian Ghita. "Academicianul" Artur Silvestri nu este nimeni altul decat directorul general al SGA Romania-Institutul de Consultanta Imobiliara, firma care detine cea mai larga retea privata de informatie imobiliara din tara.

Avertismentul SRI

In preajma infiintarii Noii Drepte, raportul SRI din iunie 1998- iunie 1999, avertiza ca "in planul actiunii nucleelor care vehiculeaza idei din sfera extremismului de dreapta au continuat demersurile vizand apropierea momentului recladirii unei structuri la scara national, asemanatoare , in perspectiva accederii acesteia pe scena politica. In prezent, activitati in sfera extremismului de dreapta sunt promovate - de regula, intr-o formula disimulata de catre 28 de organizatii, asociatii ori diverse nuclee clandestine, existand premise ca numarul acestora sa creasca la 29-30 inainte de sfarsitul anului in curs. In acest moment, exista nu mai putin de 12 fundatii si asociatii construite de adepti ai legionarismului, dintre care unele fac in mod deschis apologia violentei si crimei politice". Momentan, SRI nu a vrut sa ne spuna daca structurile "extremiste de dreapta" se afla in atentia serviciului.

Ce zice legea

Potrivit Constitutiei, "Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel (...) sunt inviolabile" - articolul 30, alineatul 1. Insa tot acelasi articol interzice " indemnul la razboi de agresiune, la ura rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare (...) sau la violenta publica (...)".

De asemenea, organizatiile si simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob si promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii sunt interzise prin Ordonanta de Guvern nr. 31 din 2002. Potrivit Ordonantei amintite, pedeapsa pentru constituirea unei astfel de organizatii este inchisoarea de la 5 la 15 ani. La fel se pedepsesc cu inchisoarea sprijinirea unei organizatii avand acest caracter, raspandirea, vanzarea sau confectionarea de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe, detinerea unor astfel de simboluri si utilizarea lor in public.

Noua Dreapta - urmasul "Garzii de Fier"

Garda de Fier, numita si Miscarea Legionara este o grupare politica nationalista si antisemita infiintata de Corneliu Zelea Codreanu, numit de partizanii sai "Capitanul", in 24 iunie 1927 sub numele de Legiunea Arhanghelul Mihail. Acuzata de ultranationalism, fascism si antisemitism, Garda de Fier a devenit in perioada interbelica singura organizatie politica autohtona de dreapta. In 1938, din cauza manifestarilor violente si a asasinatelor ordonate, Carol al II-lea a ordonat arestarea si executarea lui Zelea Codreanu si a altor capi legionari, implicati in asasinarea primului ministru I. G. Duca.

Noua Dreapta a aparut in anul 2000, sub conducerea lui Tudor Ionescu, drept continuatorul ideologiei de extrema dreapta. Legionarii se declara impotriva proiectului Uniunii Europene si manifesta o atitudine de respingere fata de musulmani si evrei. Gruparea de sorginte fascista face parte din "Frontul National European", unica organizatie pan-europeana a formatiunilor extremiste de dreapta din Germania, Italia, Spania si Grecia.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.