Aderarea va aduce imediat o serie de modificari care ne vor afecta direct viata. Atit in tara, cit si in relatia cu statele Uniunii Europene. "Cotidianul" a scris in ultimele luni despre toate aceste schimbari si acum va prezentam o sinteza a celor mai relevante puncte in care vom resimti, in bine sau in rau, integrarea in UE inca din prima zi.

Liber la munca

De la 1 ianuarie, romanii vor putea sa lucreze liber in Estonia, Letonia, Lituania, Cehia, Slovacia, Slovenia, Polonia, Cipru, Suedia si Finlanda, fara a mai avea nevoie de permise de munca. Spania a anuntat ca va impune un regim tranzitoriu pentru un prim an, in care se vor aplica regulile de pina acum pe piata muncii, dupa care se va lua o decizie pentru urmatorul an, ultimul in care ar putea preconiza limitarea miscarii fortei de munca. Un regim asemanator celui impus de Spania a ales si Irlanda.

Romanii vor putea sa lucreze in Italia fara a avea nevoie de permise speciale in domenii cum ar fi constructiile, agri-cultura, serviciile hoteliere, turismul si asistenta sociala. Si in Franta cetatenii tarii noastre vor putea practica 61 de meserii din domeniile constructiilor si lucrarilor pu-blice, hotelier, agricol si industrial. O situatie asemanatoare este si in Ungaria, singurul stat est-european care ne-a limitat accesul la piata muncii, primind romani doar in domeniile care se confrun-ta cu o lipsa de lucratori: industria alimentara, industria usoara, constructii si sanatate. In urmatorii doi ani vor exista restrictii de acces la piata muncii in Grecia (dar numai in sectorul public), Olanda, Belgia si Danemarca.

Austria, Germania si Marea Britanie au anuntat ca vor aplica sistemul "2+3+2", prevazut in Tratatul de ade-rare la UE: dupa perioada initiala de doi ani, in care romanii vor accede pe piata muncii ca si pina acum, pe baza de permise individuale de munca, situatia va fi reanalizata, urmind sa poata fi prelungita cu trei ani si apoi cu doi. Portugalia, Malta si Luxemburg nu au anuntat inca in ce conditii ii vor primi pe muncitorii romani.

Asigurare peste tot

De la 1 ianuarie, asigurarea de sanatate va fi valabila in toate statele UE. Pentru a beneficia de serviciile medicale atunci cind parasesc Romania, asiguratii romani trebuie sa solicite un card de la Casele de Asigurari de Sanatate, pentru care vor achita circa doi RON. De la aceeasi data, contributiile angajatorilor la sistemele de pensii vor fi luate in calcul la stabilirea vechimii in munca si a punctajelor.

Astfel, inclusiv munca in strainatate se va traduce in pensie in Romania. Tot de la 1 ianuarie, cei care vor sa calatoreasca cu masina personala in UE nu vor mai achita asigurarea Carte Verde care este deja inclusa in valoarea politei RCA, dar vor trebui totusi sa nu-si uite acasa hirtia suplimentara pe care le-au dat-o societatile de asigurare atunci cind au platit polita RCA.

Televiziune cu noi reguli

Propunerea de revizuire a regulilor de publicitate pentru canalele de televiziune din Uniunea Europeana, sprijinita de Parlamentul European, modifica directiva "Televiziunea fara frontiere" din 1997. Din 2007, plasarea produselor publicitare (unul dintre cele mai controversate aspecte ale proiectului de directiva) este autorizata intr-un numar limitat de programe, si numai conform unor conditii stricte.

Spoturile vor fi interzise "in timpul emisiunilor de stiri si de actualitati, in timpul programelor pentru copii, al documentarelor si al emisiunilor de consiliere". Parlamentul a autorizat pauzele publicitare in filme si la fiecare 30 de minute. Spoturile nu trebuie sa aduca ofense bazate pe discriminare sexuala, dizabilitati, virsta sau orientare sexuala si "nici sa incalce demnitatea umana".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.