Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat ca nu exclude posibilitatea de a demisiona in cursul anului viitor daca bugetul alocat Ministerului pentru anul 2007 nu va fi majorat.

"Este probabil sa plec din minister daca toate caile pe care le vom aborda ca sa rezolvam situatia vor esua", a spus ministrul Economiei si Comertului. Oficialul spera sa gaseasca "mai multa intelegere din partea parlamentarilor si a ministrului Finantelor Publice pentru majorarea bugetului alocat". El mizeaza in primul rand pe faptul ca parlamentarii ar putea suplimenta in cadrul dezbaterilor pe legea bugetului de stat pe 2007 fondurile destinate Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Cea de-a doua varianta emisa de seres pentru rezolvarea deficitului de finantare cu care se va confrunta ministerul sau anul viitor este ca Ministerul Finantelor Publice sa faca in primul trimestru al anului viitor o rectificare bugetara prin care MEC sa primeasca fondurile necesare sustineriii proiectelor.

Potrivit lui Seres, bugetul alocat de Guvern MEC pentru anul viitor reprezinta 77% din bugetul pe 2006, in conditiile in care ministerul a cerut un plus de 10% fata de fondurile primite pentru acest an.

"Suntem cam singurul minister care in 2007 se confrunta cu o scadere de buget. Acest lucru ne nemultumeste", a mai punctat ministrul. Potrivit acestuia, programul de reabilitare energetica si de crestere a eficientei energetice sau investitiile statului la reactoarele trei si patru sunt unele din proiectele care au subfinantare anul viitor.

MEC va primi in 2007 de la bugetul de stat 1.334,47 milioane de lei, banii fiind alocati pentru demararea unui program referitor la energetica nucleara si continuarea unor programe in minerit si de promovare a exporturilor, potrivit proiectului legii bugetului de stat, aprobat vineri de Guvern.

Ministerul va derula anul viitor 13 programe de investitii a caror valoare se ridica la 1.105,63 milioane de lei. Aceste programe vizeaza valorificarea rezervelor de combustibili minerali solizi (buget de 208,6 milioane lei), sustinerea resurselor minerale (32,579 milioane de lei), inchiderea minelor si atenuarea impactului social (13,802 milioane lei), cercetarea geologica (8,980 milioane lei) si asigurarea combustibilului solid pentru termocentrale (174,3 milioane de lei).

Printre programele finantate de la buget se numara si programul nuclear (279,165 milioane lei), reconversia industriei de aparare si alinierea la exigentele NATO (8,330 milioane lei), programul de crestere a competitivitatii produselor industriale (20,900 milioane lei), promovarea exporturilor (25,1 milioane lei), inchiderea minelor, regenerarea mediului si reconstructia socio-economica a regiunilor afectate (145,275 milioane lei) precum si extragerea minereurilor, infrastructura mediului si consolidari de imobile (48,207 milioane lei).

Anul viitor, MEC va demara un program de asigurare a suportului tehnic pentru energetica nucleara (buget de 21,350 milioane lei), programat sa se deruleze si dupa 2010. Scopurile acestui program sunt reducerea impactului producerii de energie nucleara asupra mediului, asigurarea fiabilitatii sistemelor componente ale centralei nucleare, cresterea duratei de exploatare etc..

Ministerul va finanta anul viitor cu 100 de milioane de lei programe de conservare sau inchidere a minelor, cu 82,850 milioane de lei lucrarile pregatitoare pentru finalizarea reactoarelor 3 si 4, cu 30,425 milioane de lei programul de eficienta energetica si cu 12 milioane de lei modernizarea si dezvoltarea de capacitati de exploatare la CNH Petrosani. Modernizarea si retehnologizarea Romaero in vederea intretinerii si reparatiei aeronavelor Hercules C-130 va primi de la bugetul MEC in 2007 circa 6,88 milioane de lei.

Guvernul a aprobat, saptamana trecuta, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2007, conform caruia anul viitor Romania va avea o crestere economica de 6,4%, o inflatie de 4,5% si un deficit bugetar de 2,8% din PIB. Destinatiile principale ale alocarilor bugetare, in 2007, vor fi educatia, sanatatea, pensiile, infrastructura, agricultura si dezvoltarea rurala.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.