O data la cateva luni, de 16 ani incoace, Romania este luata pe sus de vartejul deconspirarii fostei Securitati. Politicieni de bine, precum Cozmin Gusa sau Lavinia sandru, scot de la naftalina informatii rasuflate si creeaza senzatia ca au dat lovitura, dezvaluind lucruri aparent iesite din comun. Ceea ce pare de neimaginat, insa, este ca pana la un moment dat, SRI a operat cu informatorii mai rau ca fosta Securitate si a cautat informatii halucinante, care pot uimi pe orice cercetator onest al arhivelor fostei Securitati. Povestea se petrece inainte de anul 2000, in orasul Campina. Biroul SRI Campina a fost condus, pana de curand, de colonelul Ion Savu. Pe atunci maior, Savu a dat ordin ca Jenica Tabacu, directorul muzeului "Julia Hasdeu" din localitate, sa fie pusa sub supraveghere informativa si operativa. Cazul a fost operat de capitanul Marius Soare, acelasi care s-a ocupat de intocmirea dosarului de urmarire al lui Horia-Roman Patapievici. Lucrarea a fost aprobata de fostul comandant al Sectiei SRI Prahova, colonelul Corneliu Paltanea.

Doamna Tabacu a fost lucrata de agentul Bogdan, asa cum apare el in rapoartele informative ale SRI. Conform unor informatii atrase din surse independente, Bogdan Botea era muzeograf la "Julia Hasdeu". Dintr-o neglijenta prosteasca, de care a dat dovada capitanul Soare, agentul Bogdan apare in rapoartele SRI cu prenumele sau real. Raportul informativ al lui Bogdan, cu privire la doamna Tabacu, este de un grotesc inimaginabil. Redam textul documentelor ad litteram, iar redactia nu raspunde pentru ortografia dezastruoasa a angajatilor SRI: "Agentul Bogdan raporteaza ca muzeograful coordonator de la muzeul Iulia Hasdeu, numita TABACU JENICA, face trafic cu obiecte de patrimoniu care se afla la acest muzeu. De mai mult timp Tabacu Jenica tine legatura neoficial si ilegal cu ambasada frantei din Bucuresti si cu alti francezi care fac parte din serviciile de spionaj franceze si pentru interese personale le vinde acestora manuscrise spiritiste ale marelui savant B.P. Hasdeu.

Agentul Bogdan a aflat ca Tabacu Jenica se intilneste in secret, noaptea tirziu, cu persoanele mentionate de la ambasada Frantei cu care face impreuna spiritism si le lasa sa copieze si sa filmeze aceste manuscrise de o importanta exceptionala pentru poporul roman si spiritualitatea romaneasca. Agentul a mai aflat ca sefa lui, Tabacu Jenica, vrea sa creeze o imagine Europeana a marelui savant B.P. Hasdeu, dar pentru interese personale, ca daca este agreata de francezi si de serviciile lor de informatii va putea sa faca niste specializari in Franta si sa-si dea doctoratul la Sorbona sau o alta institutie de prestigiu de unde sa poata combate teoriile privind originea basarabeana a marelui savant si a operei lui si orice legatura a acestuia pe acest spatiu. Ea cu sprijinul serviciilor de informatii franceze va face curent de opinie care sa demonstreze aceste teorii.

Agentul Bogdan a informat ca Tabacu Jenica este sustinuta in preocuparile sale de conducerea PD Cimpina si Prahova si personal de Petre Roman de la Bucuresti, care este agent al spionajului francez de cind a studiat la Touluse si are ca sarcina sa aduca cit mai multi agenti romani care sa lucreze pentru interesele franceze. Agentul a stabilit ca un alt agent recrutat de francezi prin doamna Tabacu este numitul CEPOIU, din Cerasu, care are o revista, Citadela, de la Valenii de Munte. si el se intilneste in secret la Muzeul hasdeu cu agenti straini de la ambasada frantei. Tabacu si Cepoiu vrea sa faca la muzeul Hasdeu o biblioteca franceza si au cerut sprijin primariei locale, spunind ca este important pentru localitatea Cimpina si oamenii de aici, in special pentru tineri. in realitate acestia vor sa faca un loc unde sa se poata intilnii in voie cu agentii de spionaj francezi ori unde acestia sa poata desfasura activitati de propaganda si influenta in interesul Frantei si al NATO dar in nici un caz in interesul tarii noastre."

Cum era de asteptat, capitanul Soare a validat si trimis mai departe informatiile agentului Bogdan. Ortografia textului agentului, redactat catastrofal de un lucrator SRI, a fost corectata de o mana nevazuta. Nota ofiterului Soare este urmatoarea: "Informatia este sigura, agentul Bogdan fiind infiltrat in cercul de relatii al vectorului Tabacu Jenica de la Muzeul Hasdeu, la locul de munca. Agentul este de incredere fiind fiul unui cadru de politie de la scoala de Politie 'Vasile Lascar>> din Cimpina, prin care poate fi urmarit vectorul si in afara programului de lucru, ruda agentului fiind de acord sa urmareasca ce se intimpla in Castelul Hasdeu, scoala de Politie fiind amplasata gard in gard cu Muzeul Hasdeu.

Agentul este de incredere si ne-a sprijinit si pentru studiul tehnic, in vederea creerii de conditii pentru a intercepta comunicatiile vectorului Tabacu Jenica la locul de munca si la domiciliu. Informatia continua alte informatii anterioare despre preocuparile ilicite ale vectorului Tabacu Jenica. impreuna cu seful de birou, dl. maior Savu Ioan, am incercat un contact operativ cu Tabacu Jenica in vederea racolarii sale ca agent de sprijin, pentru a controla activitatile francezilor cind vin la Cimpina si intentiile ambasadei Frantei privind tara noastra, cea in cauza fiind reticenta sa ne dea informatii organizat si secret. Propun exploatarea la caz si sa derulam niste masuri specifice de compromitere a vectorului Tabacu Jenica, pe linie profesionala si politica, prin cpt. Iarca Mihai, care are posibilitati informative la nivelul Primariei Cimpina, pentru determinarea schimbarii acesteia din functie si numirea la Muzeul Hasdeu al unui om de-al nostru prin care sa controlam activitatile de acolo."

Rezolutia pe nota ofiterului Soare, cu privire la activitatea de supraveghere operativa a doamnei Jenica Tabacu, a fost avizata de maiorul Savu, comandantul Biroului SRI Campina. Textul rezolutiei este urmatorul: "Informatia este importanta si sunt de acord cu propunerile ofiterului. Opinez insa ca actiunile speciale ce se vor intreprinde impotriva vectorului Tabacu Jenica sa fie derulate urgent, cu aprobarea conducerii sectiei, prin agentii nostrii acoperiti din mass media locala si centrala, pentru compromiterea acesteia atit la nivel local, la Consiliul Judetean si la nivelul Ministerului Culturii si la Ambasada Frantei. D-le cpt. Soare rog intocmiti un plan de masuri in acest sens, impreuna cu dl. cpt. Iarca Mihai care sa faca un studiu pentru un potential functionar local din baza noastra de sprijin, care sa fie pus in locul vectorului Tabacu Jenica la muzeul Hasdeu. Stabiliti prin agentul Bogdan cind vine vectorul Cepoiu la Cimpina sa fie pus in filaj. Vom face o analiza la nivelul sefului sectiei."

Rezolutia nu a fost semnata cu numele real al maiorului Savu, ci cu indicativul sau de serviciu, Maior 4817. in ciuda faptului ca la un esalon superior, pe dosarul de urmarire a doamnei Tabacu, un ofiter a scris NSI, adica informatia "nu se implementeaza", urmare a demersurilor facute de Biroul SRI Campina, impotriva "vectorului" s-a dezlantuit o intensa campanie de compromitere, in Jurnalul de Prahova, unde a fost acuzata de abuzuri, lipsa de profesionalism si relatii extraconjugale, prin intermediul agentului acoperit din mass-media locala, Iuliu Vlad. Doamna Tabacu ne-a confirmat ca a fost contactata de capitanul Soare si ca a facut obiectul unei intense campanii de compromitere in presa locala. in 1999, domnia sa a castigat procesul de calomnie intentat Jurnalului de Prahova. Doamna Tabacu l-a dibuit pe subalternul ei, Bogdan Botea, care o turna la SRI, pe care l-a dat afara de la muzeu. Bogdan a fost recuperat de retea si angajat ca subofiter la scoala de Politie din Campina.

Capitanul Soare, care se pare ca este nepotul generalului Ovidiu Soare, seful Inspectoratului pentru Apararea Constitutiei din cadrul SRI, a fost retras din actiunea de urmarire a doamnei Tabacu, iar in locul sau a fost implantat ofiterul Eugen Pruna. Agentul acoperit Iuliu Vlad era pe vremea aceea angajat la Institutul de Cercetari si Proiectari Tehnologice din Campina si era corespondent la mai multe publicatii locale. Vlad a creat in media prahoveana un asa-zis mediu legionar, prin care a incercat sa justifice o resuscitare a extremei drepte si al carei singur adept a ramas el insusi pana la urma. Tot prin intermediul lui Vlad a fost compromis cercetatorul stiintific Mihai stefanescu din Breaza, acuzat de spionaj in baza unor dovezi scornite de mintea bolnava de scenarita a maiorului Savu.

In baza celor sustinute mai sus, doamna Tabacu se poate constitui in victima a politiei politice practicate de SRI Prahova si intenta proces tuturor ofiterilor pomeniti in continutul articolului. Dosarul Tabacu ascunde toata mizeria de care a fost capabila vechea Securitate, care a supravietuit sub pulpana SRI, pana spre anul 2000. Rezulta din continutul dosarului informativ ca SRI Prahova infiltrase toate structurile judetene, incepand de la cele administrative pana la politie si asezamintele culturale si presa. "Capitanul Iarca Mihai, care are posibilitati informative la nivelul Primariei Cimpina, pentru determinarea schimbarii acesteia din functie si numirea la Muzeul Hasdeu al unui om de-al nostru prin care sa controlam activitatile de acolo", a scris cu mana lui capitanul Soare.

Tot Soare confirma in scris ca SRI are agenti in politie. Iar cireasa pe tort o pune maiorul Savu, care confirma ca SRI are agenti acoperiti in mass-media: "Opinez insa ca actiunile speciale ce se vor intreprinde impotriva vectorului Tabacu Jenica sa fie derulate urgent, cu aprobarea conducerii sectiei, prin agentii nostrii acoperiti din mass media locala si centrala, pentru compromiterea acesteia atit la nivel local, la Consiliul Judetean si la nivelul Ministerului Culturii si la Ambasada Frantei." Majoritatea actorilor SRI care au jucat in acest film supertampit au probleme complicate. Colonelul Paltanea, fostul sef al SRI Prahova, a fost acuzat in instanta de luare de mita, instigare si complicitate la santaj si asociere in vederea comiterii de infractiuni, fiind considerat caidul mafiei petrolului; colonelul Ioan Savu este anchetat de procurorii militari ai DNA in dosarul RAFO II si de legaturi periculoase cu Omar Hayssam; capitanul Marius Soare este urmarit penal de Sectia Parchetelor Militare pentru sustragerea si folosirea in scop propriu a unor informatii clasificate.


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.