Liberalii n-au reusit sa forteze mina lui Basescu si sa obtina retragerea abrupta a trupelor din Irak

Basescu a facut instructie cu soldatii Svejk
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a respins ieri solicitarea PNL de retragere a trupelor romane din Irak, votata doar de premierul Tariceanu si de ministrul Atanasiu.

Sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii a debutat furtunos. Basescu a suspendat, dupa mai putin de o jumatate de ora, sedinta, trimitindu-l inapoi, la MApN, pe ministrul Teodor Atanasiu. Seful statului a cerut documentatia referitoare la miscarile de trupe pe care MApN le are in vedere pentru anul viitor.

Intre timp, presedintele s-a retras in cabinet, iar citiva ministri - Vasile Blaga, Mihai Razvan Ungureanu si Sebastian Vladescu - au iesit la o sueta in curtea Palatului Cotroceni. Premierul a ramas in sala.

Intre timp a ajuns si Atanasiu, insotit de seful Statului Major General, generalul Eugen Badalan. Putin dupa ora 14.00, sedinta CSAT s-a incheiat, iar premierul a plecat in tromba, ferindu-se cit a putut sa dea ochii cu ziaristii.

Tariceanu, ignorat la Cotroceni

Potrivit unor surse, premierul Calin Popescu Tariceanu a fost tratat cu raceala, in cel mai bun caz, ieri, in pauza sedintei CSAT. Seful statului i s-a adresat lui Calin Popescu Tariceanu si lui Teodor Atanasiu intr-o nota cel putin ironica. Pe timpul pauzei, Basescu nu l-a luat in cabinetul sau, precum odinioara pe Tariceanu, iar acesta efectiv nu a avut cu cine sa converseze, dind telefoane ca sa nu se plictiseasca. Nu l-au bagat in seama nici consilierii prezidentiali si nici ceilalti functionari ai CSAT. S-a tot foit pe holuri pina cind a revenit Teodor Atanasiu din "exilul" la MApN in care il trimisese Traian Basescu.

Revolta lui Basescu

Pe un ton sacadat, Basescu le-a explicat celor doi liberali ca fortele romane sint sub mandat ONU, le-a prezentat care sint relatiile externe ale Romaniei. Cind a inceput sa aiba un ton mai iritat, toata lumea insa a amutit. Inclusiv cei doi, care, spun sursele indicate mai sus, taceau milc. Generalul Badalan a mentionat ca s-au inceput demersurile pentru redimensionarea fortelor romane din Irak. Presedintele le-a explicat ca acesta este angajamentul Romaniei. Replica lui Atanasiu s-a vrut una obraznica: "Da, si ce daca?! Ne putem si razgindi".

Presedintele a acceptat opinia, dar l-a intrebat de ce nu au discutat si in Guvern. Replica lui Atanasiu a fost: "Pentru ca nu au toti ministrii certificate ORNISS (de acces la informatii secrete - n.r.)". A contracarat ministrul de Interne, Vasile Blaga: "Bine, dar toti membrii PNL au certificat ORNISS?!". Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, sustin sursele noastre, a avut interventii foarte dure, aratind gravitatea declaratiilor prin faptul ca in cancelariile occidentale s-a utilizat o expresie extrem de rara in limbajul diplomatic, cea de "surprindere", atunci cind s-au referit la anuntul duetului Tariceanu-Atanasiu. Basescu a explicat, dupa sedinta CSAT, ca prin propunerea liberalilor "Romania decidea, in mod unilateral, retragerea trupelor romane din Irak".

Atanasiu a scapat temporar de demisie

Presedintele a insistat asupra faptului ca "nu se poate fringe o linie politica externa dupa o seara de dupa o motiune", avind in vedere ca Alianta D.A. a sustinut si in campania electorala, si dupa instalare o continuare a consolidarii parteneriatului strategic cu Statele Unite. Seful statului a mai spus ca "nu se poate ca peste noapte sa dai o alta abordare politicii externe a unei tari". Basescu a negat ca i-ar fi cerut demisia ministrului Atanasiu: "Nu am cerut demisia. Pentru mine, obiectivul sedintei CSAT a fost sa obtin un consens pe mentinerea liniilor de politica externa romana. Pe acest lucru ne-am concentrat, si nu pe cereri de revocare din functie".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.