"Vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat la SC ARO SA Campulung Muscel s-a efectuat in lipsa unui mediu concurential, APAPS acceptand incheierea contractului de privatizare cu firma Cross Lander Inc. contrar prevederilor legale", concluzioneaza Curtea de Conturi in Sinteza Raportului Public pe anul 2004.

Informatia este confirmata si de Comisia senatoriala de ancheta a privatizarii societatii ARO care si-a prezentat ieri raportul de activitate in plenul Senatului.

In cursul anului 2005, Curtea de Conturi a efectuat actiuni de control privind modalitatea in care s-a procedat la vanzarea actiunilor detinute de stat la SC ARO Campulung Muscel, verificand inclusiv documentele de la Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (fosta Autoritate pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului).

In urma acestora, inspectorii au constatat ca privatizarea s-a realizat "inainte de a se efectua restructurarea societatii, care prin masurile financiare, tehnice si structurale ar fi asigurat cresterea activitatii societatii si ar fi creat premisele vanzarii intr-un mediu concurential adecvat, pentru obtinerea unui raport pret/valoare corespunzator".

O alta abatere descoperita priveste "procedura aplicata in acordarea dupa finalizarea negoierilor si/sau incheierea contractelor de privatizare a unor ajutoare financiare din partea statului sub forma inlesnirilor la plata obligatiunilor bugetare si/sau conversia in actiuni a unor datorii, prin legi speciale", ceea ce inseamna de fapt "o concesie facuta cumparatorului" si nu una menita a atrage mai multi investitori strategici interesati de achizitionarea pachetului de actiuni.

Scutiti de plata restantelor de peste 1.600 miliarde lei

"Facilitatile" acordate in cazul privatizarii ARO se ridica, potrivit Sintezei intocmite de Curtea de Conturi, la suma de 1.664,8 miliarde de lei vechi. Acestea cuprind scutirea de la plata a obligatiilor restante, datorate de ARO si neachitate catre stat la data transferului de proprietate, precum si a dobanzilor si penalitatilor aferente debitelor principale care insumeaza 1.566,9 miliarde de lei, scutirea de la plata obligatiilor restante reprezentand creante proprii sau credite gestionate de APAPS in cuantum de 41,9 miliarde de lei si conversia in actiuni a obligatiilor datorate de societate si neachitate fata de furnizorii din subordinea Ministerului Economiei in suma totala de 56 de miliarde, la valoarea nominala de 25 mii lei, rezultand peste doua milioane de actiuni, adica 17,4 la suta din capitalul social.

Potrivit Sintezei Curtii de Conturi, "vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat la SC ARO Campulung Muscel s-a efectuat in lipsa unui mediu concurential". O alta deficienta evidentiata in document face referire la "modul defectuos in care comisia de privatizare numita de APAPS a gestionat procesul de negociere privind conditiile de vanzare a actiunilor detinute de ARO si in special activitatea de selectare a ofertantilor".

Mai mult, APAPS a acceptat, contrar prevederilor legale, incheierea contractului de privatizare cu firma Cross Lander Inc., fara ca aceasta sa prezinte "Scrisoarea de bonitate" solicitata ca document obligatoriu prin "Dosarul de prezentare".

Pentru fundamentarea pretului de oferta, APAPS a dispus evaluarea societatii de catre propriul Departament de privatizare prin "raport simplificat", in baza situatiilor financiare intocmite si raportate de societate si nu pe baza unor rapoarte de evaluare intocmite de firme de specialitate neutre. Ulterior incheierii contractului de privatizare, la ARO s-a trecut la actualizarea activelor imobilizate, rezultand diferente favorabile semnificative, care au fost recunoscute si inregistrate in contabilitate de noii actionari.

Fabrica de scule, revanduta la un pret de 18 ori mai mare

Raportul Comisiei senatoriale de ancheta a privatizarii ARO, prezentat ieri in plenul Senatului, evidentiaza faptul ca firma Cross Lander a cumparat societatea din Campulung cu 150.000 de dolari, cu toate ca patrimoniul acesteia era de peste 50 de milioane de dolari. Cu alte cuvinte, aproape gratis, avand in vedere ca firma Cross Lander a platit mai putin de trei la mie din valoarea reala a societatii ARO.

Potrivit documentului, "contractul de privatizare, asumat de APAPS in intregime, a favorizat excesiv cumparatorul, in detrimentul statului roman", avand in vedere ca firma Cross Lander, care a cumparat contractul la pretul total de 150.230 de dolari, "abuzand si de ambiguitatea contractului", a vandut la randul sau fabrica de scule si matrite a ARO pentru suma de 2,7 milioane de dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.