Reglementari Asigurarile private de sanatate nu vor anula plata CAS-ului. Chiar daca asigurarile private de sanatate au inceput timid sa functioneze, Ministerul Sanatatii nu se grabeste sa le dea o mana de ajutor. Din contra, legea specifica a acestui domeniu a fost anulata si propusa o alta, care elimina asigurarile substitutive.

Noul proiect al "legii asigurarilor voluntare de sanatate" exclude din start posibilitatea ca un individ care apeleaza la asigurarile private de sanatate sa-si poata face o asigurare de tip substitutiv (care inlocuieste practic pachetul de baza acordat gratuit de stat), tip de asigurare permis de prima varianta a legii. Asiguratorii spun totusi ca era fireasca aceasta decizie, cel putin intr-o prima faza. si asta, deoarece acceptarea asigurarilor substitutive ar fi generat falimentarea sistemului asigurarilor de sanatate de stat. Vestea buna totusi este data chiar de ambiguitatea legii.

Chiar daca asigurarea substitutiva nu este definita in lege, textul contine referiri la posibilitatea ca o societate de asigurari sa acopere prin polita de sanatate si serviciile medicale din pachetul de baza, fapt ce practic permite incheierea unei polite substitutive, dar nu exclude plata CAS-ului catre bugetul de stat, asa cum se putea intelege din vechea lege a asigurarilor private de sanatate. Era firesc, totusi, ca aceasta ambiguitate sa existe, cu atat mai mult cu cat contributia la asigurarile de sanatate ramane in continuare obligatorie integral, chiar daca individul detine o polita de asigurare privata de sanatate.

Atat timp cat nu exista un pachet de servicii sanitare de baza clar definit (statul asigura practic toate serviciile medicale, dar in limita bugetului) si nici o standardizare financiara a serviciilor medicale, asiguratorii nu lanseaza foarte multe tipuri de polite in sistem privat. Dupa cum declara Cristian Constantinescu, director general Allianz tiriac, intr-o prima faza se vor dezvolta asigurarile emise in favoarea angajatorilor pentru proprii lor angajati.

Aceste tipuri de asigurari se realizeaza prin parteneriate incheiate intre societatile de asigurari si furnizorii de servicii medicale agreati de acestia. Costurile unei astfel de polite variaza intre 10 si 50 de euro pe luna, in functie de societatea de asigurari contractanta. Avantajul acestor polite de sanatate este dat de deductibilitatea fiscala de 200 de euro anual pe angajat, de care beneficiaza angajatorul. In plus, sistemul de polite private de sanatate este o metoda de fidelizare a angajtilor.

Hibele sistemului de asigurari de sanatate

• Reforma sistemului de sanatate nu a fost realizata
• Sistemul trebuie restructurat, iar succesul reformei va fi asigurat doar daca va fi sustinut fiscal de catre stat
• Pachetul de servicii medicale de baza asigurat de stat nu este clar definit. Potrivit pachetului de baza, aproape toate serviciile medicale sunt asigurate de catre stat gratuit, dar in limita bugetului existent (n.r.-care, de obicei, se epuizeaza in data de 10 a fiecarei luni)
• Serviciile medicale nu au stabilit un pret maximal si nici nu exista o standardizare financiara pe tipuri de servicii sau analize medicale.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.