Retrocedarea Castelului Bran e un subiect sensibil. Istoria a facut din acesta un obiect cu greutate in opinia autohtona. Restituirea sa poate avea consecinte de imagine, iar Ministerul Culturii trebuie sa gestioneze situatia.

Branul ramine deocamdata in proprietatea Ministerului Culturii. "Muzeul Bran nu poate decide. El este in subordinea ministerului", ne-a declarat Virgil Nitulescu, secretar de stat la Ministerul Culturii. "Pot intelege temerile publice si va asiguram ca nu e nici un motiv de ingrijorare. Nu pot spune ce va fi peste trei ani sau cind si cum va fi retrocedat castelul. Intre timp, cel mai corect e ca lucrurile sa ramina asa cum sint acum", ne-a spus Dominic Habsburg Lothringen, fiul principesei Ileana. Alaturi de surorile lui, Maria-Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer, el revendica Branul, fiind reprezentat de firma de avocatura Rubin-Meyer Doru & Trandafir.

Corespondenta cu greutate

Pina acum, dezbaterea acestui caz s-a purtat doar prin scrisori. Prima cerere de retrocedare a fost depusa de urmasii principesei Ileana in 2001. Raspunsul a venit abia saptamina trecuta, prin presa, de la ministrul Culturii. Adrian Iorgulescu a spus ca ar lipsi anumite elemente din dosar. Avocatii au raspuns ministerului, iar in prezent, oficiul juridic al ministerului analizeaza acest raspuns. Daca raspunsul se amina, solutia ramine in instanta.

Istorie de clasa primara

"Faptul ca Branul a apartinut principesei Ileana se afla in istoria invatata in clasele primare", spune Lia Doru Trandafir, consilierul firmei de avocatura. Istoricul Marius Oprea declara ca este un fapt stiut ca Branul a fost donat Reginei Maria, care l-a lasat mai departe mostenire fiicei sale, principesa Ileana. "Branul a fost chiar locul preferat al reginei", adauga Oprea. In legatura cu sensibilitatea subiectului, istoricul aminteste ca, in Polonia, toate castelele au fost retrocedate si nu s-a intimplat nimic. "Restituirea Branului nu poate constitui un subiect sensibil decit pentru electoratul conservator de stinga, adica alegatorii domnului Iliescu. Inteleg insa si reticentele Ministerului Culturii. Nu poti sa dai chiar asa usor un astfel de monument de patrimoniu", mai spune Oprea.

300.000 de vizitatori pe an

Orice monument istoric retrocedat trebuie sa ramina deschis publicului cel putin trei ani. Pentru a modifica orice in muzeu, proprietarul trebuie sa aiba aprobarea Comisiei Monumentelor Istorice. Anul trecut, muzeul a avut peste 330.000 de vizitatori. Pentru intretinerea castelului s-a aprobat un buget de 1,3 milioane de euro, din care subventia ministerului a fost de 239.000 de euro. Dupa retrocedare, Ministerul Culturii nu va mai acorda nici o subventie. "Fara castel, valoarea regiunii Bran se reduce cu 80%. Dar nu retrocedarea este problema, pentru ca, indiferent de proprietar, ideea este sa se lase castelul deschis circuitului turistic si apoi sa se realizeze un orar de vizitare civilizat, nu ca acum", declara Gheorghe Fodoreanu, de la o agentie de turism.

"Nimeni nu stie mai bine decit poporul roman ce inseamna sa fie scos din propriile case, sa le fie distruse de flacari amintirile si sperantele in curtea casei. Iar apoi sa fie obligati sa se mute intr-o singura camera, alaturi de niste straini. Eram tinar, dar am vazut asta", spune Dominic Habsburg Lothringen, care asteapta sa intre in posesia castelului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.